Flasker bliver klargjort til fyldning. Flaskerne er nedsænket på en lift i gulvet, som er etableret for at hjælpe med forbedret ergonomi/arbejdsmiljø, samt øget sikkerhed i forbindelse med især klargøring af flasker før fyldning.

Foto: Nippon Gases
16.02.22 PI Nyheder

Ingen arbejdsulykker i over 16 år: »Alle uheld kan undgås«

Sikkerhed og godt arbejdsmiljø er altafgørende for gasproducenten Nippon Gases, der har modtaget en ’Safety Award’ for indsatsen.

Ingen virksomhed ønsker, at deres ansatte kommer til skade. Alligevel var der alene i 2020 over 6500 anmeldte arbejdsulykker med fravær til følge i Industri- og forsyningsbranchen, viser tal fra Arbejdstilsynet.

Set i det lys, er det imponerende, at Nippon Gases Danmark A/S og deres 85 ansatte har undgået arbejdsulykker i mere end 16 år. En målrettet indsats har været helt afgørende. Det fortæller Christian Specht, Marketing Manager i Nippon Gases Danmark.

- Vores mål er, at vi vil have nul arbejdsulykker og nul personskader, siger han og fortsætter.

- Det er slet ikke tilladt hos os at have en holdning om, at uheld bare sker. Vores holdning er helt klar. Alle uheld kan undgås. 

Anerkendelse fra organisation

Nippon Gases Danmark er delt op i to afdelinger med henholdsvis produktion af tøris og af industrigas. Det er på tørisafdelingen, at Fredericia-virksomheden har undgået arbejdsulykker i over 16 år, men industrigassen nærmer sig 15 år. 

Som bevis på nul arbejdsulykker og et stort fokus på sikkerhed har Nippon Gases modtaget en ’Safety Award’ fra EIGA (European Industrial Gases Association red.) - til stor glæde for direktør hos Nippon Gases Danmark, Hans-Ulrik Jernert.

- Det er en kæmpe anerkendelse fra Industriorganisationens øverste myndighed til medarbejderne for at gå vejen og hjælpe til at undgå fraværsskader, nu og i fremtiden, fortæller Hans-Ulrik Jernert.

Menneskelig faktor er skyld i de fleste uheld

Strategien bag de nul arbejdsulykker er baseret på et gennemgående sikkerhedsprogram, som virksomheden startede op i 2005.

Programmet indeholder blandt andet årlige sikkerhedskurser- og dage, månedlige sikkerhedsgennemgange og pligt for alle til at registrere farlige forhold og nærved-ulykker.

Vi ønsker at beskytte vores medarbejdere og sørge for, at de går hjem fra arbejde glade og friske. Christian Specht, Marketing Manager i Nippon Gases Danmark

Virksomheden har senest indført en kampagne med fokus på de menneskelige faktorer ved ulykker, og det er der en særlig grund til.

- Stort set alle uheld har en menneskelig faktor involveret. Det er oftest som følge af en beslutning, der bliver taget på et splitsekund, at uheldene sker, fortæller Hans-Ulrik Jernert.

Tillid frem for kontrol

Ved at involvere alle medarbejdere, vil Nippon Gases skabe en sikkerhedskultur på tværs af hele organisationen. Sikkerhed er lige vigtigt for alle. Samtidig understreger Hans-Ulrik Jernert, at det skal være naturligt at arbejde med sikkerhed.

- Det skal ikke være et kontrolsystem, hvor det er ”politifolk”, der sikrer, at vi kommer godt igennem arbejdsdagen, siger han.

I stedet for kontrol, handler det om at hjælpe hinanden.

- Vi tror på, at tilliden er med til at sænke skuldrene, og at man ikke føler sig overrulet. For det kan hurtigt blive et tema som medarbejder at føle: ”Nu kommer de igen og kontrollerer mig”. I stedet får man en god dialog, hvor medarbejderen føler: ”De vil gerne hjælpe mig”, forklarer direktøren.

Artiklen fortsætter under billedet

Operatøren Christen Sørensens 50 års jubilæum, hvor han hyldes af kollegaerne

Foto: Nipon Gases

Selvom sikkerhedsprogrammet for nogen kan virke omfattende og krævende, er der ifølge Christian Specht kun gode argumenter for at gå med livrem og seler.

- Vi ønsker at beskytte vores medarbejdere og sørge for, at de går hjem fra arbejde glade og friske. Nogle af tiltagene kan virke irriterende, som for eksempel at sælgerne ikke må tale i telefon, når de kører i bil – også selvom det ikke er håndholdt - men sådan er det bare her. På det punkt skiller vi os nok lidt ud i forhold til mange andre virksomheder, siger han.

»Folk bliver længe hos os«

Mange virksomheder har for tiden svært ved at rekruttere arbejdskraft, men det er ikke noget de mærker så meget til hos Nippon Gases. Det kan blandt andet tilskrives deres fokus på sikkerhed.

- Folk bliver længe hos os, så vi har ikke så store problemer som mange andre. Vi havde 50 års jubilæum for nylig, og senere i år har vi også 40 og 45-års jubilæum. Det er selvfølgelig ikke kun på grund af vores sikkerhedsforhold, men pakken føles rigtig. Sikkerhed fylder meget, når man rekrutterer folk i dag. Så jeg er af den holdning, at det har en værdi for os i den henseende, siger Hans-Ulrik Jernert.

Og den målrettede indsats for at undgå ulykker og skader vil bestemt forsætte fremover.

- Vi når jo aldrig en målstreg. Man kan aldrig komme i mål med sikkerhed. Målstregen flytter sig hele tiden omkring sikkerhed, så vi vil hele tiden sætte nye programmer i gang, slutter Hans-Ulrik Jernert.

Om Nippon Gases Danmark A/S

  • Producerer og leverer industrigas og tøris.
  • 85 medarbejdere på virksomheden i Erritsø ved Fredericia.
  • Er kategoriseret som en risikovirksomhed jf. EU’s Sevesodirektiv.
  • Er en del af 'Nippon Gases Europe', der er delt i fem regioner med over 3.000 medarbejdere i alt.
  • Har siden 2019 været ejet af japanske Taiyo Nippon Sanso Corporation – deraf navneændringen fra Praxair til Nippon Gases.
  • Nippon Gases er den 4. største industrigasvirksomhed i Europa med en samlet markedsandel på næsten 9 % på kontinentet.

Kilde: Nippon Gases

Anton Theodor Kornum
Skrevet af:

Anton Theodor Kornum

Relateret indhold