Den gamle isolering indsamles og sorteres af RGS Nordic, og bliver derefter kørt videre til ROCKWOOL's fabrikker, hvor den smeltes om til ny isolering.

Foto: ROCKWOOL Danmark
30.05.22 PI Nyheder

Gammel stenuld bliver til ny isolering i samarbejde mellem Rockwool og RGS Nordic

Det skal være nemmere at sende brugt stenuld retur til genanvendelse. Derfor optimerer Rockwool Danmark nu deres returordning i samarbejde med RGS Nordic.

Siden 2012 har PI-medlemmet Rockwool Danmark haft genanvendelsesordningen ’Rockcycle’, hvor gammelt stenuld indsamles og returneres til ROCKWOOLs fabrikker, så det kan indgå i produktionen af nye stenuldsprodukter.

Og nu skal det være endnu lettere at sende den brugte stenuld retur til genanvendelse.

Ordningen sker i samarbejde med et andet PI-medlem, RGS Nordic, som har en landsdækkende eneaftale med Rockwool-koncernen om at sortere, findele og producere gammel stenuld til et produkt, som kan indgå i produktionen af ny isolering og gøre affald til en ressoruce. 

Byggebranchen står for næsten 40% af al affaldet i Danmark, og det er selv sagt alt for meget. Christian Kofod, bæredygtighedschef, ROCKWOOL
Stenuld er genbrugsguld

I dag modtager ROCKWOOL 10.000-15.000 tons granulat af stenuld årligt, og returordningen er således vokset markant, siden man i sin tid leverede 500 tons om året. 

Dermed spares der gevaldigt på udvindingen af nye ressourcer samt på transporten af disse til Danmark. Men ROCKWOOL vil gerne genanvende endnu mere og gøre det nemmere at sende brugt stenuld retur.

Derfor optimerer de nu returordningen ved blandt andet at tilbyde at få tilsendt et certifikat for genanvendelse, der kan bruges som dokumentation til f.eks. DGNB-certificering, der er den førende certificeringsordning for bæredygtigt byggeri.

- Byggebranchen står for næsten 40% af al affaldet i Danmark, og det er selv sagt alt for meget. Derfor har ROCKWOOL i over et årti haft fokus på at speede op for genanvendelsen og at sikre en genbrugsordning, der ikke bare tager gammel stenuld retur, men også sørger for at smelte det om til ny isolering, der igen kan indgå i bæredygtigt byggeri, forklarer Christian Kofod, der er bæredygtighedschef hos ROCKWOOL i Norden og fortsætter:

- Vi er sindssygt stolte af, at vi med vores Rockcycle returordning ligger i den bedste klasse i DGNBs affaldshierarki. DGNB bruges til at dokumentere et byggeris bæredygtighed på alle parametre – heriblandt på byggematerialernes genbrugs- og genanvendelsespotentiale.

Kvalitetsikring af indsamlet genbrug

Aftalen mellem RGS Nordic og ROCKWOOL indebærer bl.a., at der er blevet fastlagt nogle kvalitetskrav, som genanvendelsesmaterialet skal opfylde, før det kan bruges i produktionen. Det handler især om at sortere og findele grundigt, så stenulden ikke blandes sammen med andre materialer.

Hvordan den proces forløber, fortæller Ebbe Tubæk Naamansen, bæredygtighedschef i RGS Nordic, om til Mester Tidende.

- Når vi modtager mineraluldsaffald fra kommunerne, så findeler og sorterer vi det. Vi sorterer det desuden op i stenuld og glasuld. Det kan lade sig gøre fordi stenuld er grønt og glasuld er gult. Vi sorterer masser af andre småting som søm og skruer ud fra affaldet, så vi til sidst står med et rent produkt, der er granuleret, og klar til at indgå i produktionen af ny stenuld hos ROCKWOOL, fortæller han.

Se i videoen, hvordan brugt isolering retuneres til genanvendelse, så affald bliver til en ressource.

ROCKWOOL Danmark

'Rockcycle' retursække.

Den gamle stenuld sorteres og findeles.

ROCKWOOL-fabrikken i Vamdrup.

Anton Theodor Kornum
Skrevet af:

Anton Theodor Kornum

Relateret indhold