Scroll ned for at se video af procesoperatørenes flotte deltagelse på DM i Skills 2022.

12.05.22 PI Nyheder

Sportsmanship, talent og begejstring, da procesoperatørerne var til Skills

Med stor succes kæmpede procesoperatørerne om titlen som Danmarks bedste ved DM i Skills foran titusinder af besøgende.

Redigering: Procesindustrien

Efter flere år som demofag fik procesoperatørerne i år endelig lov til at stille op som konkurrencefag og kæmpe om titlen som Danmarks bedste procesoperatør ved DM i Skills 2022, der løb af stablen i Høng den 28. til 30. april.

Med et anslået besøgstal på op mod 70.000, gav konkurrencen også rig mulighed for at udbrede kendskabet til procesoperatøruddannelsen, som mange givetvis endnu ikke har hørt om, eller ved hvad indebærer.

Der var stor aktivitet og interesse fra publikum omkring procesoperatørernes flotte stand, som er lavet med sponsorater fra en række virksomheder, der har procesoperatørelever ansat.

Ros fra rørt undervisningsminister

Der skulle ikke gå længe af Skills 2022, før kendskabet til procesoperatørfaget blev øget markant, og procesoperatørerne kom i fokus i positiv forstand.

Under åbningsceremonien blev alle de 49 forskellige konkurrencefag samt 22 demonstrationsfag hver især præsenteret på scenen under store klapsalver og til lyden af festlig musik fra ’DJ Det Muntre Køkken’. Her opstod der er en særlig situation, da procesoperatørerne skulle træde ind i rampelyset.

Forrest op af trappen til scenen gik Cecilie Bruhn Nielsen som fanebærer med procesoperatørskiltet over hovedet. Da hun midtvejs på scenen opdagede, at næste procesoperatør i rækken havde udfordringer med at komme op af trappen, stoppede hun op og ventede.

Situationen gik ikke ubemærket hen hos en rørt Børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil, der fra talerstolen roste procesoperatørernes skoleeksempel på sportsmanship, og fortalte at hun skulle kæmpe med at holde tårerne tilbage.

- Lagde I mærke til, da procesoperatørerne gik ind over scenen, og en af kammeraterne ikke havde så let ved at komme op af trappen, og hun (Cecilie Bruhn Nilsen red.) når frem og opdager det, stiller sig og venter og kigger, og får sin kammerat med om bord, som i øvrigt også er en konkurrent i den her sammenhæng.

- Og det er sådan, vi gør, når vi konkurrerer i Danmark. Så giv lige en kæmpe hånd, sagde Pernille Rosenkrantz-Theil til stor applaus.

Jeg faktisk dybt imponeret over, hvordan det hele er sat sammen, og hvor stort det er. Veronika Kirstine Aagesen
Stor begejstring hos procesoperatørelever over at være med

De flotte ord fra øverste hylde, gjorde indtryk på procesoperatørlærling Morten Lambæk Knudsen, EUC Lillebælt og IFF Grindsted. Det var nemlig ham, der havde udfordringer med trappen, og han både glædede sig og morede sig lidt over at fået procesoperatørfaget i fokus - om end det var ubevidst. I det hele taget var han glad for at være med på Skills og få lov til at eksponere faget.

- Det er lidt overvældende og meget stort, men det er fedt, at kunne få lov til at vise sig selv og faget frem, lære nogle nye processer og udbrede sine horisonter for uddannelsen, sagde Morten Lambæk Knudsen.

Artiklen fortsætter under billedserien

Veronika Kirstine Aagesen foran et af konkurrencens procesanlæg.

Der var stor koncentration og faglige drøftelser på holdene undervejs. 

To grundforløbselever viste, hvordan det er at arbejde i hundrede procent kliniske omgivelser.

Overordnet forløb konkurrencen på den måde, at fire hold fordelt på fire forskellige skoler af tre elever fik stillet en opgave, som de skulle forberede at lære fra sig til et af de andre hold. Holdene blev altså bedømt på deres evne til at lære et andet hold om hvordan, man styrer og bruger deres anlæg.  Opgaverne handlede for eksempel om filtrering, PLC-styring eller perfekt ristet kaffe.

Med på holdet fra EUC Lillebælt var også Veronika Kirstine Aagesen, der har læreplads hos Palsgaard. Hun var ligesom sin holdkammerat også begejstret over at deltage på Skills.

- Jeg synes, det er virkelig fedt og fantastisk. Nu hvor det er første gang med en procesoperatørkonkurrence, hvor vi ikke lige helt har vidst hvordan og hvorledes, det ville foregå, så er jeg faktisk dybt imponeret over, hvordan det hele er sat sammen, og hvor stort det er. Det er jeg helt vildt overrasket over.

Det handler om teamwork

Hvor de fleste andre konkurrencefag på Skills bedømmes individuelt, skulle procesoperatørerne arbejde i hold, og det gav ifølge Veronika Kirstine Aagesen rigtig god mening.

- Det synes jeg faktisk er helt perfekt. Ude på arbejdspladsen arbejder du jo også i teams, hvor du samarbejder med forskellige på samme afdeling. Så det ligger helt naturligt, at det er teamwork fremfor den enkelte person, der bliver bedømt.

I sidste ende, var det Nikolai Sandstød Larsen, Cecilie Bruhn Nielsen og Patrick Nielsen, der kunne hyldes som vindere og få overrakt trofæet som Danmarks bedste procesoperatører af Poul Nyrup Rasmussen, tidligere statsminister og formand for EuroSkills 2025. De tre vindere er i lære hos Novo Nordisk A/S og går på Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser (Processkolen).

Næste DM i Skills holdes i Fredericia i 2023.

Sponsorer af procesoperatørkonkurrencen til DM i Skills 2022.

Foto: Industriens Uddannelser
Anton Theodor Kornum
Skrevet af:

Anton Theodor Kornum

Relateret indhold