I fremtiden kan roetoppe som disse blive til proteiner i nye fødevarer i stedet for at ende som gødning for næste års afgrøde.

28.07.22 PI Nyheder

Nordic Sugar i ny grøn satsning på cirkulær økonomi

Sukkervirksomheden vil sammen med to andre virksomheder og lokale aktører opføre et nyt testanlæg til behandling af restprodukter fra fødevareproduktionen i det, der kaldes ”et nyt erhvervseventyr i milliardklassen”.

Danmark skal have et testanlæg, hvor virksomheder i storskala kan teste nye, bæredygtige produkter baseret på sidestrømme fra fødevareproduktion, inden de sendes ud i verden og potentielt gøres til en milliardforretning.

Det er målet med et nyt, specialiseret fuldskala-testanlæg på Falster, der med PI-medlemmet Nordic Sugar i spidsen, i fremtiden skal kunne facilitere virksomheders afprøvning og produktion af nye fødevareingredienser og andre produkter.

Udvinding af proteiner fra biologisk materiale

Ideen til testanlægget er kommet fra Nordic Sugar, som i flere år har luftet tankerne og mødt stor interesse blandt virksomheder både i Danmark og i nabolandene. Ideen kan nu endelig realiseres.

Nordic Sugar har slået sig sammen med Crispy Foods og Dansk Biokemi samt Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund og Business Lolland-Falster. Når anlægget står klar, er det målet, at det skal kunne servicere virksomheder fra hele Danmark og fra eksempelvis Sydsverige og Nordtyskland – derfor navnet Baltic Plant Solution.

- Helt konkret skal der bygges et skalérbart produktionsanlæg, som meget firkantet sagt kan skille en plante eller andet biologisk materiale ad, så man kan udvinde proteiner, fibre eller andre funktionelle ingredienser og produkter. Og måske også helt andre og endnu uudforskede muligheder, siger John Jensen, Head of New Opportunities hos Nordic Sugar og fortsætter:

- Behovet findes, og det kan realiseres. Det vil gøre noget godt for os (Nordic Sugar red.) på sukkerroesiden og for andre danske levnedsmiddelproducenter. Det vil virkelig være en dansk positionering inden for bioraffinering. Vi skal være førende inden for det her.

John Jensen lægger derudover vægt på, at projektet taler ind i en dagsorden omkring grøn omstilling og mere planteproduktion. Derfor ser han en stor relevans i projektet både nu og i fremtiden.

Vil opnå højere indtjening med protein fra roetoppe

For Nordic Sugars vedkommende vil testanlægget være en vigtig faktor for fortsat at sikre indtjening og få mere værdi ud af sukkerproduktionen end i dag, hvor omskiftelige sukker- og roepriser gør det sværere at fastholde sukkerproduktionen i Danmark og Europa.

Derfor har de allerede flere forskellige projekter i gang i samarbejde med henholdsvis GUDP, Innovationsfonden og Teknologisk Institut, hvor de undersøger, hvordan roetoppe kan omdannes til planteproteiner til brug i fødevareproduktion. Projekterne vil de nu med det nye anlæg få mulighed for at teste af i fuldskala.

- Hvis vi kan lave et rent protein fra roetoppene, så ved vi hvilke elementer, der skal sættes sammen for at lave produktionen. Men vi har jo ikke nogen ide om, hvad kunderne vil sige til det. Vi tror dog, at der er en kæmpe marked for det. Det er jo verdens mest almene, grønne protein, som findes i alle planter, men der er meget få, som har udvundet det til levnedsmiddelskvalitet, siger John Jensen.

Lige nu er Nordic Sugar der, hvor de kan bruge proteinet fra roetoppene til foder, mens de mangler lidt endnu, før det kan bruges i fødevareproduktionen.

Flere gode idéer skal hjælpes over ’Dødens Dal’

Ifølge John Jensen har der længe været et behov for et anlæg som Baltic Plant Solution – især fordi det i dag er for svært for virksomheder at komme over den famøse ’Dødens Dal’ og omsætte viden til produktion, vækst og kapital.

- Dødens dal har taget livet af mange gode idéer. Det her anlæg kan bane vejen for at flere af de gode idéer overlever og kan realiseres. Det her anlæg er ikke et Nordic Sugar-anlæg. Det skal være en selvejende institution, som alle i princippet kan lægge billet ind på, fortæller John Jensen.

Planen med testanlægget er at give virksomheder mulighed for at leje sig ind og eksempelvis fremstille de første 50 ton af en ny fiber eller et protein over en periode på 2-3 måneder, så man får en mængde, der er stor nok til at gå ud og teste det af kommercielt. Dermed vil der kunne testes omkring fire produkter af om året.

- Her har man et sted, hvor man som virksomhed kan gå hen og fremstille nogle produkter i stor skala, f.eks. 50 tons, som man kan gå ud på markedet med. Dermed vil der kunne komme flere produkter over Dødens Dal, de vil kunne komme hurtigere på markedet, og så vil risikoen for investorerne blive lavere. Det er hele motivationen bag projektet, afslutter han. 

Første skridt i etableringen af anlægget er sat i gang med udarbejdelsen af et såkaldt Feasibility Study, som leveres af den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras. Det skal sikre, at alt omkring etableringen af anlægget, der forventes at koste 200 millioner kroner, gribes rigtigt an.

Fakta

Testanlægget Baltic Plant Solution er en del af en enorm satsning i Region Sjælland, det såkaldte Biosolutions Zealand

Biosolutions Zealand består af forskningsinstitutioner, videns- og uddannelsesinstitutioner, virksomheder, offentlige organisationer, Food & Bio Cluster Denmark og Erhvervshus Sjælland, der er tovholder for satsningen.

Biosolutions Zealand er et samarbejde, der skal sikre, at nye ideer inden for grøn bioteknologi kan blive til bæredygtige fuldskala virksomheder.

Testanlægget Baltic Plant Solution er det sidste trin på udviklingstrappen og det, der lige nu mangler i den samlede satsning. Partnerne bag Baltic Plant Solution er foreløbig Nordic Sugar, Crispy Food og Dansk Biokemi, samt Business Lolland-Falster og Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund – en del af Guldborgsund Kommune.

Midlerne til den indledede undersøgelsesfase af Baltic Plant Solution kommer fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU's REACT-program.

Kilde: Pressemeddelelse 

Anton Theodor Kornum
Skrevet af:

Anton Theodor Kornum

Relateret indhold