07.10.22 PI Nyheder

Energiprojekter har gjort glasproducent grønnere og mere effektiv

Med hjælp fra Erhvervspuljen har Ardagh Glass Holmegaard sænket CO2-udledningen. Produktionen er tilmed mere effektiv end nogensinde før.

Hør hvordan glasvirksomheden har arbejdet med konkrete energiprojekter med tilskud fra Erhvervspuljen og dæmpet CO2-udslippet.

DI Produktion

Varmen er intens i produktionshallen på det gamle glasværk i Holmegaard. To store smelteovne på størrelse med små huse buldrer derudaf med op imod 1500 graders varme. Det gør de døgnet rundt i alle årets 365 dage. Processen kan ikke stoppe, for så går ovnene simpelthen i stykker.

I ovnene omsmeltes 190.000 tons råvarer årligt, heraf er over 75 procent genbrugsskår. De blandes op med sand, soda og kalk og smeltes om til 800 millioner styks glasemballage om året – emballage som enhver dansker støder på hver eneste dag. Det er for eksempel marmeladeglas, krydderiglas, ølflasker og vinflasker.

Med en produktion i så høje temperaturer og i så stor en skala er det ingen hemmelighed at Ardagh Glass Holmegaard, Danmarks eneste emballageglasværk, er en energiintensiv virksomhed med højt CO2-aftryk.

De energiprojekter, vi har, er essentielle for, at vi kan leve videre som en virksomhed i Danmark

Derfor har de også arbejdet længe for at blive grønnere og gør det i høj grad fortsat. Det fortæller Kim Holmberg Hansen, Finansdirektør i Norden for Ardagh Glass Holmegaard.

- Vi har været igennem en energiproces gennem mange, mange år, og vi har stor fokus på at reducere energiforbruget, siger Kim Holmberg Hansen og tilføjer, at de har reduceret CO2-udslippet med 18 procent over de sidste 10 år.

CO2-reduktion og mindre naturgas

Glasproducenten har i de seneste par år haft gang i et konkret energiprojekt, F61-Projektet, med udskiftning af gamle anlæg og maskiner og installation af nye komponenter. Alt sammen for at udnytte energien bedre og opnå større effektivitet i produktionen.

Et af de centrale projekter er at indføre boosting i fremstillingsprocessen.

- Det vil sige, at man bruger el til at smelte i processen. I det tilfælde, der fortrænger man rent faktisk naturgas. Det vil sige, at vi har en CO2-reduktion og et reduceret forbrug af naturgas. Det er ét af projekterne, forklarer finansdirektøren og fortsætter.

- Et andet projekt er, at vi har installeret en mere effektiv produktionslinje, som gør, at vi med samme energiforbrug kan producere omkring 10 procent mere.

For eksempel har en ny ’IS-maskine’ øget produktionshastigheden fra 370 til 425 glas i minuttet.

Vi kigger stadig ind i store projekter, og der er mange projekter i pipelinen
Eksistens afhænger af grønnere profil

Det er afgørende, at glasvirksomheden, ikke kun for klimaets skyld men også for dens egen fremtids skyld, bliver ved med at investere i at blive grønnere. Det optager kunderne.

- De energiprojekter, vi har, er essentielle for, at vi kan leve videre som en virksomhed i Danmark. Vi er en energiintensiv virksomhed, og vores kunder ønsker også, at vi får en grønnere profil og reducerer vores CO2-udslip. Derfor kigger vi på alle projekter, som har en energibesparelse i sig, siger Kim Holmberg Hansen.

Han glæder sig over, at virksomheder i Danmark har gode muligheder for at få tilskud til energispareprojekter i forhold til mange andre lande. For Ardagh Glass Holmegaard, der er en del af den globale koncern Ardagh Group, betyder tilskuddene, at det bliver nemmere at overbevise koncernen om at investere i forbedringer af den danske fabrik, og at de dermed bliver mere konkurrencedygtige.

Erhvervspuljen har muliggjort projekter

Energispareprojekter kan både sænke energiudgifterne og forbedre konkurrenceevnen, men bliver ofte ikke gennemført, hvis tilbagebetalingstiden er for lang. Derfor kan virksomheder søge om tilskud til energiprojekter i Energistyrelsens Erhvervspulje, som giver kortere tilbagebetalingstid, så flere projekter kan blive til virkelighed.

Puljen og muligheden for at søge tilskud har været med til at gøre Ardagh Glass Holmegaards seneste energiprojekter mulige.

- Vi kigger stadig ind i store projekter, og der er mange projekter i pipelinen, afslutter Kim Holmberg Hansen.

Partierne bag aftalen om justering af Erhvervspuljen har besluttet at fremrykke puljens nye regler, så de som udgangspunkt træder i kraft 1. november 2022. Når puljen åbner igen, vil det dermed være med en række ændringer, som skal være med til at gøre det nemmere for virksomhederne at få en hjælpende hånd til den grønne omstilling. Det kan du læse mere om her.

Anton Theodor Kornum
Skrevet af:

Anton Theodor Kornum

Relateret indhold