28.03.23 PI Nyheder

Massiv stigning i lærepladsaftaler for proces-elever i 2022

Procesoperatøruddannelsen er en af højdespringerne i antal lærepladsaftaler. I 2022 fandt knap 50 procent flere lærlinge og virksomheder sammen end året før.

I følge Henriette Knudsen har deltagelsen på Skills været en vigtig faktor for at 'brande' procesoperatørfaget. Se i videoen, hvad tre lærlinge sagde om at være med.

PI

Procesoperatørelever og virksomheder var rigtig gode til at finde hinanden i 2022 – Faktisk så gode, at der lige nu er flere procesoperatører på vej end nogensinde før.

I alt 299 elever landende nemlig en lærepladsaftale. Det en markant stigning på knap 50 procent sammenlignet med 2021, hvor 205 landede en aftale, viser tal fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Udviklingen bringer glæde hos Henriette Knudsen, HR Manager hos FMC Rønland og formand for Procesindustriens KOP-udvalg. Hun arbejder og brænder for at fremme erhvervsuddannelserne.

- Jeg er utrolig glad for den positive udvikling, der er sket de sidste år i forhold til at flere og flere unge får øjnene op for både procesoperatøruddannelsen og for erhvervsfaglige uddannelser generelt, siger hun.

Mit håb er at få flere og flere unge kvinder og mænd til at se mulighederne ved en erhvervsfaglig uddannelse Henriette Knudsen
En ny fortælling har været vigtig

Flere ting været afgørende for den flotte udvikling, mener Henriette Knudsen.

- Jeg tror, det hænger sammen med det fokus, der de sidste år har været på både at ’brande’ procesoperatøruddannelsen gennem eksempelvis SKILLS - men også fortællingen om at en erhvervsfaglig uddannelse er noget, man kan være ligeså stolt af som en videregående uddannelse, siger hun.

Det flotte antal nye lærepladsaftaler er imidlertid ikke den eneste rekord, som procesoperatøruddannelsen kan bryste sig af at slå.

Hele 603 elever var i lære 2022. Det er det højeste antal nogensinde og overgår dermed rekorden fra 2021, der lød på 588.  

Forhåbentlig vil endnu flere vælge erhvervsuddannelsen til

Trods de rekordhøje tal, drømmer Henriette Knudsen om, at endnu flere vil se den erhvervsfaglige vej i fremtiden.

- Mit håb er at få flere og flere unge kvinder og mænd til at se mulighederne ved en erhvervsfaglig uddannelse og dermed sikre, at vi som virksomhed hele tiden har unge mennesker, som vælger os til, afslutter hun.

Antallet, der er startet på grundforløb 2 på procesoperatøruddannelsen i januar 2023, er også det højeste hidtil, hvor 187 nye elever startede op.

Grundforløb 2 er der, man starter, hvis man ikke går i gang direkte efter 9. eller 10. klasse, hvilket er tilfældet for størstedelen. Der er dermed masser af procesoperatører på vej til fremtiden.

Samlet blev der indgået 49.575 lærepladsaftaler i 2022 på tværs af alle erhvervsuddannelser. Også smedeuddannelsen oplevede en pæn stigning med knap 1000 flere lærepladsaftaler end året før.

Relateret indhold