TMI

Skovby Møbelfabrik: Udvikling er vejen frem

Vi laver den slags møbler, vi nu laver, men vi er gode til det og bliver konstant bedre, mener Preben Rasmussen, adm. direktør hos Skovby Møbelfabrik

Meget har ændret sig, siden Skovby Møbelfabrik blev etableret i 1933.

Virksomheden startede dengang ud som et lille snedkeri, hvor de producerede specialinventar og møbler efter kundernes ønsker. Udviklingen gik stille og roligt mod større og større opgaver, hvorfor virksomheden inden længe stod for indretningen af større projekter som skoler, apoteker, brugsforeninger og lignende. For dengang blev der ikke lavet møbler, der fungerede til den slags erhverv.

”Vi var vel på kontraktmarkedet, før det rigtigt havde et navn. Dengang blev et skolebibliotek jo indrettet med vægge med indbyggede reoler, apotekerne med skænke med skuffer og lignende”, siger Preben Rasmussen, der er administrerende direktør i Skovby Møbelfabrik.

Og sådan fortsatte firmaet, indtil slutningen af 40’erne, hvor de første møbler i eget design så dagens lys. I slutningen af 50’erne blev det et farvel til kontraktmarkedet, da Skovby i stedet fokuserede på møbler til spiseområdet. Hurtigt blev borde, stole, skænke og vitrineskabe firmaets primære fokus.

Sådan er det stadig. Men meget andet har ændret sig.

Et fokus på egne styrker

Det var også i starten af 50’erne, at Skovby for alvor tog fat i eksporten. De blev allerede i starten ret populære i USA, da de kom i kontakt med en ung, dansk mand, der havde uddannet sig ”over there” og sidenhen havde fået mod på at starte en møbelforretning op med skandinaviske møbler.

”Sådan kom vi ind på det amerikanske marked relativt tidligt og lidt tilfældigt, men vi har siden arbejdet meget med vores styrker og er kommet ind på mange andre markeder. I dag er vi vel på en 22-23 stykker, og vi har været der længe. Jeg tror, det er lykkedes os at fastholde det, fordi vi ikke laver alt muligt forskelligt. Vi laver den slags møbler, vi nu laver, men vi er gode til det og bliver konstant bedre”, forklarer Preben Rasmussen.

I dag tæller virksomheden cirka 230 ansatte, som alle forsøger at bevæge sig med udviklingen. For hos Skovby laver de ikke produkter, der skal tilfredsstille markedet i en kort periode.

”Når folk køber et Skovby-produkt, så skal det være i orden. Vi har altid vægtet kvalitet højt, og det gør vi stadig. Vi har en lang historik med forskellige produkter, og har evnet løbende at tilpasse os den trendmæssige udvikling i design og træsorter og været helt i front på udvidelses- og udtræksfunktioner, og flere af dem er patenterede”.

Igen er det et udtryk for, at virksomheden fokuserer på egne styrker, forklarer direktøren.

”Man kan ikke hele tiden springe med på den nyeste mode. Vi hverken kan eller skal have forstand på hele boligen, hvorfor vi heller ikke producerer sofaer eller børneværelser. Det gør også, at vi ikke skal søge efter designkompetencer konstant. Vi fokuserer i højere grad på den tekniske udvikling, funktioner, og det er nok også derfor, vi de seneste 30 år har holdt vores kvalitet på et konstant fornuftigt niveau, mens vi også innoverer på eksisterende design”.

Det kommer blandt andet til udtryk i firmaets borde, der kan udvides, samt Skovbys tv/hi-fi-møbler.

”Der er jo ingen, der gider gå ned i kælderen og hente den tunge plade, der skal i bordet, når man får ekstra gæster. Så den har vi naturligvis integreret i vores borde, så fjedre skubber den op, når den skal bruges. Det samme med tv/hi-fi-møbler. Vi var nødt til at lave designet, så tv/hi-fi udstyret kan integreres i det og betjenes via vores eget udviklede Remote Link system. Der er jo ingen kvinder, der gider se på højtalere og ledninger”, siger Preben Rasmussen med et grin.

Maskiner versus mennesker

Skovby producerer stadig i Danmark, da det er en vigtig del af deres selvopfattelse, at ”danske møbler skal laves i Danmark”. Også selv om det sikkert ville være billigere at producere andre steder.

”Vi kunne sikkert producere billigere andetsteds, men det har ikke interesse. Vi tror i højere grad på, at vi laver møbler ordentligt og i god kvalitet, hvilket vores kunder også forventer”.

I stedet for at flytte produktionen, så lader Skovby hellere teknologien flytte ind i deres produktion.

”Vi bruger konstant penge på automatisering, robotter og andre teknologiske tiltag, så vi kan bevare konkurrenceevnen. Det betyder mindre omstilling, hurtigere levering til kunderne og en billigere produktion, men nogle steder er automatisering også med til at lette opgaver og skabe en mere ensartet kvalitet. To medarbejdere sliber ikke ens, og når den ene går hjem, så daler kvaliteten måske. Det kan vi jo korrigere for med teknologi”, siger Preben Rasmussen.

Teknologi er meget godt, men hos Skovby er noget af det mest skattede dog de medarbejdere, der har været på fabrikkens tre lokationer omkring Galten i noget, der minder om en menneskealder.

To medarbejdere har inden for de seneste måneder fejret 50-års jubilæum hos Skovby Møbelfabrik, men de fortsætter gerne. Især, fordi de får nye opgaver.

”Mange af de ældre medarbejdere kan jo efterhånden begynde at gå på efterløn og pension, men jeg synes, vi er gode til at tage det lidt i opløbet. De har en masse erfaring, de kan give videre. Ofte gør vi det, at de går ned i arbejdstid. Det giver mening for alle parter”, siger direktøren.

Umiddelbart tror han heller ikke, at de får behov for at fyre medarbejdere, selv om robotter overtager flere opgaver i produktionen.

”Vi skal ikke fyre nogen, men det er klart, at vi på sigt får brug for folk, der er mere tekniske, ingeniører, men vi kan også efteruddanne de medarbejdere vi allerede har, så det er ingen revolution, men en langsom udvikling. Kan vi producere konkurrencedygtigt, så kan vi vokse, og så kan vi også beholde arbejdsstyrken, fordi man har mere at lave, så det er ikke, fordi vi direkte fyrer medarbejdere, men vi får jo brug for andre kompetencer, end vi tidligere har haft. Sådan er gamet i dag”.

Af samme årsag har Skovby også gennemsnitligt 10 lærlinge ad gangen.

”Vi uddanner derfor i snit tre om året, og flere af dem kan vi jo så beholde, så vi skaber også vores egen fødekæde. Det med konstant at have nogle i lære er både en pligt, altså at man uddanner unge mennesker, men det er også en fordel som virksomhed. Vi arbejder meget med at få de unge ind, og det er ikke kun håndværksmæssigt, vi skal bruge folk. Vi skal også bruge folk til marketing, økonomi og så videre”, siger Preben Rasmussen.

En stabil og god virksomhed

Hvad bringer fremtiden for en virksomhed som Skovby?

”Vi ved jo godt, at vi er ret konservative, men vi arbejder hele tiden på at udvikle evnen til at tilpasse os den hurtigere og hurtigere udvikling både design- og produktionsmæssigt. Når man ser gamle TV-udsendelser, så kan man jo godt se, at verden har ændret sig. Ingen kan spå om fremtiden, men hvis man hele tiden er bagud, så er det svært at være på forkant”, siger Preben Rasmussen.

Fokus for Skovby bliver de kommende år at udvikle de eksisterende markeder, men selvfølgelig er der også fokus på udvikling af nye markeder.

”Befolkningstilvæksten er i Afrika og i Asien - ikke i Europa og Nordamerika, som traditionelt er vores største markeder. Så fremover bliver vi nok nødt til at skulle ud på endnu flere markeder og endnu længere væk, og det er selvfølgelig en udfordring i forhold til logistik. Så skal man måske nærmere lave noget samlet som branche og gå i flok mod et nyt vækstmarked. For jo længere man skal væk, jo dyrere bliver logistikken”, siger Preben Rasmussen.

Han tror på, at Skovby Møbelfabrik bliver ved med at producere kvalitetsmøbler, og stadig i Danmark, men derefter erkender han også, at det er svært at spå yderligere om fremtiden i øjeblikket.

”Teknologisk går alt ufatteligt stærkt i øjeblikket. Noget, der virkede helt utænkeligt for bare et par år siden, er jo allerede blevet til virkelighed rent teknologisk. Vores fremtid handler meget om at tiltrække de rigtige medarbejdere og benytte den rigtige teknologi. Når robotter kan se og ”tænke” selv, så er man nået langt i forhold til at bruge dem til andet end masseindustrien, hvor de laver det samme konstant og ikke kan andet. Det bliver en spændende udvikling”, slutter Preben Rasmussen.

Relateret indhold