01.03.18 TMI Nyheder

Formaldehydregler: Tænk ikke på det færdige møbel – det er de træbaserede pladematerialer, det drejer sig om

Reglerne for formaldehyd er i virkeligheden ret simple – sådan lød budskabet til TMI’s informationsmøde om formaldehyd. Her blev de traditionelle limtyper også spået en fremtid i produktionen mange år frem på trods af, at nye, formaldehydfri lime er på vej

Nye regler for formaldehyd er på vej i USA, Kina og Frankrig. Formaldehyd står derfor højt på dagsordenen i moderne møbelproduktion, og mange var mødt frem for at blive klogere på den giftige gasart, da Træ- og Møbelindustrien og Furn-tech holdt informationsmøde på Hindsgavl Slot 27. februar.

Kjeld Bülow, teknisk rådgiver hos Furn-tech, fortalte på mødet om seneste udvikling i USA, Kina og Frankrig. Han gennemgik de nye formaldehydregler på det amerikanske marked, og deltagerne blev klogere på, hvordan man som producent lever op til grænseværdier, dokumentationskrav og sporbarhed.

”Tænk ikke på det færdige møbel – det er kun de træbaserede pladematerialer, det drejer sig om”, sagde Kjeld Bülow som et råd til bedre at overskue den tilsyneladende komplicerede lovgivning. Han betonede, at reglerne i virkeligheden er meget simple – for emissionskravet gælder kun de træbaserede pladematerialer.

Kjeld Bülow fortalte, at der er usikkerhed om ikrafttrædelsesdato for de amerikanske formaldehydregler, da en miljøorganisation har sagsøgt myndighederne for deres udsættelse af reglerne til december 2018. Og selvom der er usikkerhed om ikrafttrædelse, så kan datoerne, når de er fastsat, absolut ikke fraviges – dvs. ingen kære mor, hvis containeren bliver forsinket.

Kjeld Bülow fremhævede, at de træbaserede pladematerialer, der er omfattet af de amerikanske regler, er MDF, spånplader og krydsfiner. Og krydsfiner har en meget bredere definition end den, vi normalt anvender.

Hvis en virksomhed selv finerer en træplade, så er pladen omfattet af kravene, mens fineringen er undtaget i en periode frem til 2024. Herefter bliver det mere kompliceret, idet pladen ikke længere betragtes som et "laminated product", men som en "hardwood plywood". Alle forhold er ikke afklaret, men heldigvis er de 6 år til at få det gjort.

Nye limtyper på vej – men stadig brug for de traditionelle

De 45 deltagere i mødet fik også indblik i, hvordan pladeproducenten Kronospan sikrer sig, at formaldehydkravene overholdes, da Henrik Skovbo, laboratorie- og kvalitetschef hos Kronospan, fortalte om bl.a. dokumentationskrav og 3.partskontrol.

Der er mange forskellige limtyper på markedet og bestræbelser på at udvikle nye limtyper uden tilsat formaldehyd. Niels Morsing, centerchef for Træ og Biomaterialer, Teknologisk Institut gav et overblik over de forskellige limtyper og nye på vej.

”Der er mange spændende perspektiver for de alternative limtyper, men de gode egenskaber, lav pris og en trods alt håndterbar formaldehydafgasning i de traditionelle limtyper betyder, at disse fortsat vil være dominerende i produktionen i mange år”, vurderede Niels Morsing.

Simon Auken Beck

Simon Auken Beck

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3411
  • Mobil +45 2671 9651
  • E-mail siab@di.dk