14.12.18 TMI Nyheder

Svensk dom om salg af kopidesign sender bagmænd i fængsel

Kopivirksomheden Designers Revolt blev allerede i 2016 dømt for at kopiere bl.a. danske designvirksomheder, men nu har den svenske landsret skærpet dommen, så bagmændene skal i fængsel i op til to år. Træ- og Møbelindustrien glæder sig over dommens signal om, at kopiering er strafbart

Designers Revolt er en svensk ejet virksomhed, som producerer kopier af populære møbler og lamper og sælger dem internationalt via en onlinebutik. Allerede i oktober 2016 blev virksomheden dømt i Sverige for at sælge kopivarer, men virksomheden valgte at anke dommen.

Nu har den svenske landsret, Patent- och marknadsöverdomstolen, skærpet dommen, som sender tre af bagmændene i fængsel i henholdsvis halvandet og to år. Designers Revolt skal også betale de kopierede virksomheder en erstatning på cirka 1,5 million kr.

”Vi er meget tilfredse med dommen, der endnu engang slår fast, at virksomheden bevidst handlede ulovligt. Den skærpede dom sender et vigtigt signal til lignende kopivirksomheder om, at kopiering er strafbart og kan føre til fængselsstraf,” siger branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien, Flemming Larsen.

Den danske organisation, RettighedsAlliancen, anmeldte Designers Revolt til det svenske politi tilbage i 2013 på vegne af flere danske virksomheder, som fik kopieret deres design af bl.a. Arne Jacobsen, Hans J. Wegner, Børge Mogensen og Poul Henningsen.

En svensk IP-taskforce har siden 2008 håndteret svensk kriminalitet med IP-rettigheder – også kaldet immaterielle rettigheder, og derfor kunne det svenske politi trække Designers Revolt i retten. I Danmark er en forsøgsordning med en IP-taskforce på vej.

”En dansk IP-taskforce vil være en mærkbar styrkelse af politiets indsats mod kopiering. Vi ser frem til, at også det danske politi i fremtiden vil kunne løfte sager af denne her art og beskytte dansk design og danske virksomheder mod kopiering,” siger Flemming Larsen, branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien.

 

Relateret indhold