04.03.19 TMI Nyheder

TMI mener: Ansæt en lærling!

Faglærte medarbejdere er et vigtigt element på fremtidens arbejdsmarked, hvis Danmark skal bevare sin førende position som leverandør af produkter af høj kvalitet

Dygtige faglærte medarbejdere udgør allerede i dag kernen i mange af træ- og møbelindustriens virksomheder. Det gælder uanset, om der er tale om maskinsnedkere, møbelsnedkere, møbelpolstrere eller andre faggrupper. I de senere år er antallet af ansøgere til erhvervsskolerne desværre faldet markant, og prognoserne viser, at vi i Danmark kan se frem til et faldende antal faglærte, hvis ikke vi bliver i stand til at uddanne flere unge.

Der gøres allerede rigtigt meget for at få virksomhederne til at uddanne flere og for at vække de unges interesse for uddannelse og job gennem en erhvervsuddannelse. Hvert år afholdes det vellykkede DM i Skills, hvor der sættes fokus på erhvervsuddannelserne. Alene på snedkerområdet arbejder tre personer med at matche unge med virksomheder. Der er kampagner på de sociale medier. TMI præmierer selv dygtige lærlinge ved flere lejligheder.

Heldigvis er der også kommet et stærkt politisk fokus på erhvervsuddannelserne. De bliver omtalt langt mere positivt end tidligere, og reformer vedtages, som forhåbentlig vil virke. Senest er der i forlængelse af en trepartsaftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter sat klare mål for flere lærlinge – alene i 2018 skal virksomhederne oprette 2.100 nye praktikpladser. Målet frem mod 2015 er, at 8.-10.000 flere lærlinge har en praktikplads. Der er skabt økonomiske incitamenter til at hjælpe målet på vej, så de virksomheder, der uddanner flere lærlinge end gennemsnittet, skal betale mindre til fonden Arbejdsgivernes Uddannelsesfinansiering (AUB), mens de, der uddanner under gennemsnittet, kommer til at betale mere.

I træ- og møbelindustrien er der heldigvis en pæn vækst i antallet af uddannelsesaftaler, og søgningen til erhvervsskoler med brancherelevante uddannelser vokser flere steder rigtig fint. Men der er stadig brug for flere interesserede unge. Og praktikpladser til dem på virksomhederne.

Et godt råd er at bruge praktikpladsen.dk til at søge efter lærlinge. Det er både en rigtig god måde at gøre sig synlig overfor de unge, når man som virksomhed har en ledig plads, og det er en forudsætning for at slippe for at betale mere til AUB, hvis virksomheden faktisk ikke kan få besat en ledig plads med en lærling.

Skal vi nå målet om 2.100 praktikpladser i 2018 og på længere sigt sikre Danmarks konkurrencedygtighed, så kræver det en fælles indsats. Med andre ord – ansæt en lærling!

Flemming Larsen

Flemming Larsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3408
  • Mobil +45 2088 3924
  • E-mail fll@di.dk

Relateret indhold