14.12.18 TMI Nyheder

Ulovlige kopi-hjemmesider blokeres

Syv hjemmesider med kopimøbler er blevet blokeret af teleselskaberne efter et påbud fra Sø- og Handelsretten. Blokeringen er seneste gode nyhed i kampen mod kopimøbler

Syv webbutikker med salg af ulovlige kopimøbler er blokeret og nu utilgængelige for danske forbrugere. Møbelvirksomhederne Fritz Hansen, Louis Poulsen Lighting, Carl Hansen & Søn Møbelfabrik og Fredericia Furniture har sammen med organisationen Rettighedsalliancen lagt sag an mod teleoperatøren Telia, som nu har fået påbud om at blokere de ulovlige hjemmesider af Sø- og Handelsretten.

”Den danske møbelindustri er plaget af kopier. Særligt handlen over nettet med kopimøbler er en konstant udfordring for den enkelte virksomhed. Kopieringen betyder for virksomhederne både en grov krænkelse af rettigheder, mistet indtjening og udgifter i forbindelse med at beskytte rettigheder,” siger Flemming Larsen, branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien.

Han glæder sig derfor over blokeringsafgørelsen, som gør det mere besværligt for danskere at få øje på og fat i de ulovlige kopimøbler.

”Blokeringen af de ulovlige hjemmesider en er effektiv måde at stoppe salget, og afgørelsen fra Sø- og Handelsretten bekræfter igen domstolenes retspraksis. Vi håber, at det også sender nogle afskrækkende signaler til andre illegale kopivirksomheder,” siger Flemming Larsen.

En gennemsnitlig europæisk virksomhed bruger hvert år 850.000 kr. på at bekæmpe ulovlige kopier af dens produkter. En virksomhed med færre end 50 ansatte bruger gennemsnitligt 600.000 kr., mens store virksomheder med flere end 250 ansatte bruger 1,2 mio. kr. årligt, ifølge en rapport fra Det europæiske observatorium for IPR-krænkelser.

Brug for fælles regler og håndhævelse

Blokeringen af de syv hjemmesider er blot seneste gode nyhed for kopiplagede virksomheder. En svensk domstol afsagde i januar 2018 fængselsdomme til bagmændene bag kopivirksomheden Designers Revolt for at kopiere bl.a. danske designvirksomheder.

En dansk IP-taskforce hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) har siden november 2017 sat særlig fokus på sager om krænkelse af virksomhedernes IP-rettigheder (Intellectual Property), som dækker over kopisager.

Og Irland forventes i løbet af 2018 at tilslutte sig EU’s direktiv om ophavsret, som beskytter et produkt i 70 år fra ophavsmandens død. Ifølge gældende irsk lov er et design blot er beskyttet 25 år, fra det er kommet på markedet. Og det har bl.a. fået en af de centrale spillere på markedet for kopimøbler, virksomheden VOGA, til at flytte til Irland og drive kopivirksomhed helt lovligt herfra.

”Der har været en tendens til, at bagmændene bag kopier har kunnet spekulere i at flytte deres virksomheder til lande, hvor de ikke er blevet retsforfulgt, eller hvor andre regler gælder. Derfor er det helt afgørende, at vi får fælles regler på området og ikke mindst, at disse bliver håndhævet, hvis vi skal bekæmpe kopierne,” mener Flemming Larsen.

Kopihjemmesiderne, som nu blokeres er Privatefloor.com, Interiorfox.com, Dominidesign.com, Italiadesigns.com, Bauhausitalia.com, Vertigo-interiors.com og 122design.com.

Læs om blokeringsdommen fra Sø- og Handelsretten her

Relateret indhold