26.01.21 TMI Nyheder

Svanemærket indfører nye krav til møbler

Svanemærkets krav til møbler er blevet strammet og har fokus på at fremme cirkulær økonomi

Cirkulær økonomi, klima og FN’s verdensmål er i fokus i Svanemærkets krav, som netop er blevet revideret.

Svanemærket er Nordens officielle miljømærke, og omkring 70 virksomheder i Norden har certificerede møbler med Svanemærket. Udvalget af svanemærkede møbler dækker over bl.a. senge, sofaer og borde, designermøbler, børnemøbler, kontormøbler, møbler til institutioner og boliginventar såsom køkken- og baderumsmøbler.

De nye krav har som formål at fremme brug af bæredygtige fornybare, genanvendte og genbrugte materialer, og der er skrappe krav til de kemikalier, der bruges i produktionen, tilsættes til materialerne eller i overfladebehandling. Disse krav øger muligheden for at genbruge og genanvende materialerne, når møblerne er udtjente og fremmer dermed cirkulær økonomi.

Med de nye krav vil svanemærkede møbler fremover bidrage til en række af FN’s verdensmål. Først og fremmest mål 12 om at sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsformer.

Kort om svanemærkede møbler og inventar, der lever op til de nye kriterier:

  • Har et cirkulær design, der fremmer muligheden for reparation, recirkulering og brug af genanvendte og/eller fornybare materialer.
  • Grænser for energiforbrug ved produktionen af træbaserede plader og laminat samt stand-by energiforbruget for fx hæve-sænke-skriveborde reducerer klimabelastningen.
  • Træråvarer er lovligt fældet og omfattet af en sporbarhedscertificering.
  • Minimum 70 % af træråvarerne kommer fra certificeret bæredygtigt skovbrug.
  • Lever op til skrappe krav til kemikalier som bruges i produktionen, tilsættes til materialerne eller bruges ved overfladebehandling. Fx må der ikke tilsættes halogenerede flammehæmmere, organiske fluorstoffer eller antibakterielle stoffer.
  • Opfylder strenge krav til afdampning af skadelige stoffer – det gavner indeklimaet.
  • Har dokumenteret god kvalitet, styrke og sikkerhed gennem internationale tests, hvilket fremmer lang levetid.
  • Har en garanti på mindst 5 eller 10 år (alt efter produkttype), som inkluderer tilgængelighed af vigtige reservedele.

Læs mere

Læs mere om Svanemærkets nye krav her

Relateret indhold