30.03.23 TMI Nyheder

EU’s ambitioner om bæredygtige produkter er truet af online-smuthul

Millioner af produkter inkl. møbler og tekstiler, som sælges online, vil kunne undslippe EU’s regler for bæredygtighed, advarer TMI via den fælles europæiske møbelorganisation EFIC

Møbler, tekstiler, kosmetik og elektronik, der købes af europæiske forbrugere online risikerer at undslippe EU’s kommende krav til produkternes  bæredygtighed. Det advarer TMI via EFIC (European Furniture Industries Confederation) sammen med en lang række erhvervsorganisationer, europæisk industri og ngo’er om i en fælles erklæring til EU.

Onlinesalg af varer til forbrugere, hvor erhvervsdrivende er placeret uden for EU og ikke kan holdes ansvarlig for produkter og aktiviteter, udgør et alvorligt smuthul i forhold til EU’s såkaldte Green Deal-politikker, der skal forbedre produkternes bæredygtighed, herunder Eco-design for Sustainable Product Regulation (ESPR). Risikoen er, at europæiske virksomheders konkurrenceevne trues, forbrugerne vildledes, og EU's mål om at forbedre miljøet og bæredygtigheden undermineres.

Organisationerne fremhæver, at mange af de produkter, som fremover vil være omfattet af ESPR, i stigende grad sælges online, og at den gældende og kommende lovgivning pt. ikke er tilpasset den virkelighed, hvor producenter, importører, distributører og forhandlere er placeret uden for Europa.

Blandet andet indfører lov om digitale tjenester (DSA) nye regler for onlineplatforme, men reglerne gælder ikke for alle platforme og udpeger ikke et klart ansvar, når der ikke er en økonomisk aktør i EU. Derfor er dette er fortsat et juridisk smuthul, der skal rettes.

Organisationerne anbefaler derfor bl.a., at der i formuleringen af det kommende ESPR-regelsæt er fokus på, at onlinesalg skal knyttes til EU- eller EØS-baserede operatører, som kan holdes ansvarlige for, at produkter til salg i EU overholder ESPR-rammerne. Og at online-markedspladser bør have særlige forpligtelser til at sikre, at forhandlere, der sælger på deres platform, opfylder ESPR-kravene.

Didde Rishøj

Didde Rishøj

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3776
  • Mobil +45 3091 9269
  • E-mail diri@di.dk

Relateret indhold