Stor frustration over EU's kommende afskovningsforordning (EUDR)
EU's nye afskovningsforordning (EUDR) træder i kraft ved årsskiftet, men virksomhederne mangler stadig afgørende vejledning og værktøjer fra EU-Kommissionen. Uklarheden skaber stor frustration for branchen. Træ- og Møbelindustrien opfordrer til at udsætte implementeringen.
Mens vi venter på Godot
Ikrafttrædelsen af EU's afskovningsforordning (EUDR) nærmer sig hastigt. Fra den 29. december 2024 skal de første virksomheder overholde de nye krav, der skal sikre afskovningsfri forsyningskæder i EU. Seks måneder senere vil de små virksomheder også være omfattet.
Selvom branchen i høj grad er vant til dokumentationskrav skaber implementeringen af EUDR hovedbrud. "Virksomhederne står med en enorm frustration over den uklarhed, der omgærder denne forordning. Vi kender kravene, men ingen har reelt indblik i, hvordan de skal håndteres i praksis," siger Tanja Blindbæk Olesen, branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien og drager paralleller til det kendte franske skuespil ”Mens vi venter på Godot”.
” Vi har nu siden foråret ventet på centrale vejledninger og en opdateret Q&A, som skal afklare mange af de praktiske spørgsmål om de nye krav. Men der fortsat total tavshed fra EU-Kommissionen, som holder fast i, at de lovede dokumenter snart er klar,” fortsætter Tanja Blindbæk Olsen.
Branchen venter også stadig på træningsvideoer og brugervejledninger til det informationssystem, som bliver afgørende for virksomhedernes indberetning af due diligence-erklæringer og tildeling af referencenumre, som skal følge varer gennem forsyningskæden. Referencenumre vil være påkrævet, både når de omfattede varer sættes i omsætning på EU-markedet og ved eksport.
Miljøstyrelsen har i sommerferien sendt et brev ud til en lang række af de virksomheder, der omfattes af de nye krav. Men heller ikke de danske myndigheder kan svare på de mere praktiske spørgsmål om implementeringen. Vi venter derfor fortsat på Godot.
Opbakning til forordning – men implementering bør udsættes
Den nye afskovningsforordning skal sikre, at europæisk forbrug ikke bidrager til global afskovning. Forordningen erstatter og skærper de tidligere regler under EUTR (EU Timber Regulation) og udvider dem til at omfatte flere produktgrupper, såsom kvæg, kakao, kaffe, palmeolie og soja. Denne bredere forordning er nu kendt som EUDR (EU Deforestation Regulation).
Træ- og Møbelindustrien (TMI) har fra starten støttet den nye afskovningsforordning. "Skove ryddes mange steder for at gøre plads til afgrøder som soja, kaffe og kakao. Det vil have en betydelig effekt, at disse nu også omfattes af reglerne. Vi hilser det velkomment, at EU tager en ledende rolle i den globale kamp mod afskovning og skovforarmelse," udtalte TMI i en kommentar, da forordningen blev vedtaget i 2023.
Der er fortsat opbakning til forordningen og især til målet om at sætte en stopper for den globale afskovning. Frustration og uvished om hvordan kravene skal håndteres, får imidlertid branchen til at foreslå udsættelse, så virksomhederne får rimelig tid til at gøre sig klar.
"Virksomhederne står over for en stor administrativ arbejdsbyrde, og derfor har vi fra starten insisteret på, at danske og europæiske myndigheder skal bidrage med den nødvendige viden og de rette værktøjer til at håndtere de nye krav – og det inden for rimelig tid. Den fortsatte mangel på essentielle værktøjer, fortolkninger og vejledninger, og kun få måneder til kravene træder i kraft, kalder på en udsættelse af ikrafttrædelsen," siger Tanja Blindbæk Olsen.
"Sammen med resten af den europæiske træbranche opfordrer vi derfor EU-Kommissionen og de nyvalgte EU-parlamentarikere til at udsætte forordningen" slutter Tanja Blindbæk Olsen, branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien.
Mere info.
TMI arbejder på en EUDR-guide med fokus på virksomheder i træ- og møbelindustrien. Den udgives med nyhedsbrevet, så snart den er klar. Tilmeld dig nyhedsbrevet her
Tilmeld dig desuden Træ- og Møbelindustriens webinar om EUDR den 25. oktober kl. 10. Medlemmer kan tilmelde sig her. Vi gør opmærksom på, at webinaret vil blive optaget og efterfølgende lagt på hjemmesiden.
Læs også
Nye EU-regler for import af træ er vedtaget - TMI
Se også mere information på Miljøstyrelsens hjemmeside: EU-forordningen mod global skovrydning og skovforringelse (EUDR) - Miljøstyrelsen (mst.dk)