19.02.25 TMI Nyheder

Forlig om Træ- og Møbeloverenskomsten

Dansk Industri og 3F Industrigruppen indgik 14. februar 2025 en treårig aftale om fornyelse af Træ- og Møbeloverenskomsten, som dækker medarbejdere beskæftiget inden for træ- og møbelindustrien.

Hovedelementerne i aftalen er følgende:

  • Lønforhold og betalingssatser er reguleret
  • Øget adgang til afspadseringsfrit overarbejde
  • Medarbejderes ret til frihed i familiemæssige situationer er øget
  • Mulighed for afslag af overarbejde er præciseret
  • Vederlag til arbejdsmiljørepræsentanter er indført
  • Løn under sygdom er forlænget
  • Tillidsrepræsentanters adgang til informationsmøder om overenskomstfornyelsen
  • Mulighed for at omlægge Store Bededagstillæg for funktionærlignende medarbejdere
  • Feriefridage omlægges til Fritvalgs Lønkontoen

Satser, pension, løn og tillæg

Minimallønsatsen for timelønnede i overenskomsten stiger pr. 1. maj 2025 til 139,90 kr. for voksne arbejdere, og til 84,55 kr. for arbejdere under 18 år.

Pr. 1. marts 2026 stiger satserne yderligere til 143,40 kr. og 86,60 kr., og pr. 1. marts 2027 stiger satserne til 146,90 kr. og 88,60 kr.

 Derudover forhøjes samtlige tillæg for arbejde på skiftehold og forskudt arbejdstid med 3,5 pct. årligt i 2025, 2026 og 2027.

Regulering af løn og tillæg

Regulering af løn og tillæg sker pr. 1. maj 2025, så virksomhederne undgår unødvendig administration ved at skulle tilbageregulere. I 2026 og 2027 reguleres satserne pr. 1. marts.

Afspadseringsfrit overarbejde

Overarbejde op til 15 timer i 3 på hinanden følg ende uger og maksimalt 8 timer i én uge skal ikke længere afspadseres, med mindre det aftales med tillidsrepræsentanten og hvor en sådan ikke findes med den enkelte medarbejder.

Desuden kan overarbejde med den nye overenskomstaftale i højere grad udbetales i stedet for at afspadseres, og perioden for afspadsering er udvidet fra 2 til 3 måneder.

Mulighed for afslag af overarbejde er præciseret

Der er indført mulighed for, at medarbejdere kan afslå at udføre overarbejde, hvis det er begrundet i tungtvejende personlige eller familiemæssige forhold i forbindelse med særlige mærkedage og i forbindelse med særlige akutte hændelser og i situationer af afgørende helbredsmæssig betydning.

Særlige mærkedage inkluderer egne børns eller børnebørns barnedåb, konfirmation samt eget eller nærtståendes bryllup eller runde fødselsdage.

Akutte hændelser inkluderer eget akutte lægebesøg eller nærtståendes dødsfald og akutte hospitalsindlæggelser.

Medarbejderes ret til frihed i særlige familiemæssige situationer

Medarbejderne får nu ret til frihed i en række særlige familiemæssige situationer. Det betyder at medarbejderne får ret til:

  • at afholde barns tredje sygedag,
  • at afholde 2 dages frihed om året til at ledsage nærtstående ved akutte nødstilfælde og til helbredskonsultationer, behandlinger og møder med offentlig myndighed samt yderligere 5 dages frihed om året til at ledsage nærtstående ved kritisk sygdom eller udregning herfor,
  • samt to børnebørns-omsorgsdage.

Friheden afholdes uden løn, men medarbejderen kan få udbetalt et beløb fra sin Fritvalgs Lønkonto.

Vederlag til arbejdsmiljørepræsentanter

Parterne har som noget nyt aftalt et vederlag til Arbejdsmiljørepræsentanter, der er medlem af 3F, modtager et årligt vederlag på 9.000 kr., fra Træets Uddannelses- og Udviklingsfond TUUF som udbetales bagud ved udgangen af 4. kvartal.

Løn under sygdom er forlænget

Perioden, hvor medarbejdere omfattet af overenskomsten har ret til løn under sygdom er blevet forlænget. Medarbejdere med mere end 6 måneders anciennitet får nu løn under sygdom i op til 17 uger, og ved arbejdsulykker betales der løn i op til - 5+ 12 uger.

Tillidsrepræsentanters adgang til informationsmøder om overenskomstfornyelsen

Tillidsrepræsentanter har ret til frihed med løn til at deltage i informationsmøder om fornyelsen af Træ- og Møbeloverenskomsten.

Mulighed for at omlægge store bededagstillæg

For funktionærlignende medarbejdere, kan virksomhederne nu vælge at omlægge Store Bededagstillægget til et forhøjet ferietillæg på 1,55 pct. af den ferieberettigende løn i stedet for at betale både et Store Bededagstillæg og et ferietillæg.

Feriefridage omlægges til Fritvalgs Lønkonto

Værdien af feriefridage henlægges til Fritvalgs Lønkontoen. For ikke at skulle pålægge virksomhederne unødig administration, har medarbejdere, der opnår 9 måneders anciennitet, ret til 5 feriefridage med betaling som ved sygdom.

For de følgende ferieår vil medarbejderne få henlagt værdien af deres feriefridage til Fritvalgs Lønkontoen og kan vælge at få udbetalt et beløb fra kontoen ved afholdelse af feriefridage.

Ændringen sikrer, at medarbejderne ikke længere, inden den 1. august, skal tage stilling til, om de vil afvikle feriefridagene eller have afsat yderligere 0,5 pct. til Fritvalgs Lønkontoen pr. fravalgt feriefridag.

Samtidig sikres det, at medarbejderne ikke skal gøres krav på værdien af ikke afholdte feriefridage ved ferieafholdelsesperiodens udløb eller ved fratræden.

Endvidere ensrettes betalingen, når medarbejderne holder fri på søgnehelligdage, feriefridage og overenskomstmæssige fridage.

Ændringerne træder i kraft pr. 1. september 2025.

Hent aftalen - Protokollater fra forlig

Hent

OBS

Ikrafttrædelse pr. 1. maj 2025

Både arbejdsgivere og lønmodtagere skal godkende forligsmandens mæglingsforslag ved afstemning, før de nye overenskomster træder i kraft. 

Virksomheder skal først tage højde for de nye regler og satser, når alle overenskomster er blevet vedtaget. Indtil da gælder overenskomsten for 2023-2025.

Regulering af løn, tillæg mv. skal derfor først ske fra 1. maj 2025.

I 2026 og 2027 reguleres løn mv. pr. 1. marts. 

Du kan holde dig opdateret om overenskomstforhandlingerne på di.dk/ok25 eller ved at tilmelde dig nyhedsbrevet Personale Update.

Flere OK25-nyheder

Nyheder om OK25

Relateret indhold