FAQ om Fritvalgs Lønkonto på Træ- og Møbeloverenskomsten

Bidraget til Fritvalgs Lønkontoen stiger pr. 1. marts 2020. Samtidig bliver der med overenskomstfornyelsen 2020 åbnet mulighed for, at dele af bidraget til Fritvalgs Lønkontoen eller hele bidraget kan udbetales løbende.

Hvor stor er stigningen i bidraget til Fritvalgs Lønkontoen?

Bidraget til Fritvalgs Lønkontoen stiger med 1 procentpoint fra 5 pct. til 6 pct.

Stigningen har virkning fra begyndelsen af den lønperiode, hvori 1. marts 2021 indgår.

I hvilke situationer kan dele af bidraget til Fritvalgs Lønkontoen udbetales løbende?

Den del af bidraget til Fritvalgs Lønkontoen, der overstiger 4 pct., kan udbetales løbende sammen med medarbejderens løn, medmindre medarbejderen har disponeret over det i forbindelse med det valg, som medarbejderen træffer.

I perioden 1. marts 2021 til 28. februar 2022 er det således maksimalt 2 pct., der kan udbetales sammen med lønnen.

Det er en betingelse for udbetalingen, at medarbejderen er blevet opfordret til at træffe et valg, og at virksomheden kan dokumentere dette.

Eksempel 1

Hvis en enkelt medarbejder vælger, at det fulde bidrag til Fritvalgs Lønkontoen skal indbetales på medarbejderens pensionsordning, kan virksomheden ikke ensidigt beslutte at udbetale 2 pct. sammen med den løbende løn.

Eksempel 2

Hvis den enkelte medarbejder vælger, at 2 pct. af det samlede bidrag på 6,0 pct. skal indbetales på medarbejderens pensionsordning, og 2 pct. skal bruges til frihed i forbindelse med ferie, helligdage, børneomsorgsdage m.m., så kan virksomheden ensidigt vælge at udbetale de sidste 2 pct. sammen med den løbende løn.

Eksempel 3

Hvis den enkelte medarbejder vælger, at 3 pct. af det samlede bidrag på 6,0 pct. skal bruges til frihed i forbindelse med ferie, helligdage, børneomsorgsdage m.m., så kan virksomheden ensidigt vælge at udbetale 2 pct. sammen med den løbende løn.

Dette skyldes, at det kun er den del af bidraget til Fritvalgs Lønkontoen, der overstiger 4 pct., som virksomheden ensidigt og under ovenstående forudsætninger kan beslutte at udbetale med den løbende løn.

Hvordan kan vi dokumentere, at vi har opfordret medarbejderne til at vælge?

Opfordringen til medarbejderne om at træffe et valg om fritvalg kan ske skriftligt til samtlige medarbejdere under Træ- og Møbeloverenskomsten.

I kan sende en mail eller lægge meddelelsen på virksomhedens intranet. Det vil efterfølgende kunne bruges som dokumentation.

Opfordringen til, at medarbejderne træffer et valg, bør ske hvert år inden 1. august (i 2020: 1. april).

Medarbejdernes valg gælder for ét år ad gangen.

I hvilke situationer kan hele bidraget til Fritvalgs Lønkontoen udbetales løbende?

De lokale parter kan aftale, at hele eller dele af bidraget til Fritvalgs Lønkontoen udbetales løbende sammen med lønnen.

Det betyder, at I kan lave en lokalaftale, hvorefter hele bidraget til Fritvalgs Lønkontoen udbetales løbende sammen med lønnen.

I kan altså aftale, at både grundbidraget på 6 pct. og eventuelle yderligere bidrag, f.eks. de 4 pct., der indbetales for medarbejdere, der ikke får løn på søgnehelligdage, samt bidrag for medarbejdere, der har ”solgt” en eller flere feriefridage, ligeledes kan udbetales løbende.

I kan også aftale, at det ikke er hele bidraget, der udbetales løbende, men at eksempelvis 3 pct. udbetales løbende.

Skal lokalaftalen indgås med en tillidsrepræsentant?

Hvis der er en tillidsrepræsentant, skal lokalaftalen indgås med denne.

Hvis I ikke har en tillidsrepræsentant, kan lokalaftalen indgås med en talsrepræsentant eller med samtlige medarbejdere.

Kan den enkelte medarbejder sige nej til at få beløbet udbetalt løbende?

Hvis medarbejderen ikke har foretaget et valg for alle 6 pct., og medarbejderen er blevet opfordret til at vælge, kan vedkommende ikke sige nej til, at I udbetaler det, der ligger over 4 pct., løbende.

Hvis I har lavet en lokalaftale om udbetaling af hele eller dele af bidraget til Fritvalgs Lønkontoen, gælder aftalen for alle medarbejdere, og den enkelte medarbejder kan ikke modsætte sig udbetalingen.

Men det vil være muligt i forbindelse med indgåelse af lokalaftalen at aftale, at enkelte medarbejdere kan stå udenfor i bestemte situationer. Eksempelvis hvis medarbejderen vil finansiere seniorfridage med indeståendet på Fritvalgs Lønkontoen eller lignende.