Grøn Gaskonference 2025
Den 22. januar 2025 afholdt vi Grøn Gaskonference 2025, som samlede repræsentanter fra store energiforbrugere, energiselskaber og biogasproducenter i Industriens Hus, København.
Udbygningen med biogas er gået i stå, og der er brug for at gentænke incitamentsmodellen, hvis vi skal farve gasforbruget helt grønt senest i 2030, som det er politisk aftalt.
Grøn Gaskonference 2025 stod i lyset af denne kontekst, hvor eksperter, myndigheder, virksomheder og Klima-, Energi- og Forsyningsminister Lars Aagaard diskuterede, hvordan vi griber opgaven an, og hvordan vi sikrer, at grøn gas i fremtiden kan bruges til udvikling af grønne brændsler, Power-to-X og meget mere.
Gassens rolle i fremtidens energisystem blev drøftet på alle leder og kanter, og det gjorde os, og forhåbentligt også alle vores gæster, klogere på, hvad der skal til.
Herfra skal der lyde en stor tak til de dygtige oplægsholdere, samt de omkring 300 gæster, der fyldte salen i Industriens Hus helt op.
Spændende og indsigtsfulde oplæg
Grøn Gaskonference 2025 bød på en række spændende og indsigtsfulde oplæg fra eksperter og branchefolk. Bestyrelsesleder for Green Gas Denmark, Ole Hvelplund, indledte med at fremhæve udviklingen af støttefri biogasanlæg på Lolland-Falster og HOFOR Bygas' plan om at forsyne bygaskunderne med 100 pct. grøn gas allerede i år. Energistyrelsens Jane Glindvad Kristensen gav en status på biogasudbud og forsyningssikkerhed samt understregede behovet for klare rammer for at nå målet om et grønt kryds i 2030.
Konferencen dækkede også det europæiske perspektiv, hvor Kacper Zeromski fra polske ENTSOG og Anthony Lorin fra European Biogas Association delte indsigt i gasinfrastruktur og biogas' konkurrencedygtighed.
CO2-afgifter blev også diskuteret, hvor professor Mikael Skou Andersen fra Aarhus Universitet beskrev disse som et anerkendt instrument, der bruges globalt, mens Jesper Knudsen fra Saint-Gobain efterlyste ensartede forretningsvilkår og regulatorisk forudsigelighed.
Professor Henrik Wenzel fra Syddansk Universitet fremhævede elektro-metan som en fremtidig billigere løsning end almindelig biogas, og Energinet præsenterede deres nye dokumentationssystem for elektro-metan. Konferencen bød også på indsigter fra Sune Holm fra Evida om nye biogasanlæg og kunder på gasnettet, samt Mads Veis Jensen fra BioCirc, der fremhævede biogas som det billigste grønne brændsel i tunge sektorer.
Klima-, Energi- og Forsyningsminister Lars Aagaard bidrog med et oplæg og en spørgerunde, hvor det blev afklaret, at det er fint med biogas til boligopvarmning. Men det er vigtigt, at boligkunderne selv betaler omkostningerne.
Derudover blev fremtidens kommercielle CO2-værdikæde og PtX-teknologier diskuteret med bidrag fra Karsten Capion fra CONCITO, Henrik Iversen fra Bigadan A/S, Michael Linnemann Pedersen fra Energinet, Martin Rune Pedersen fra TotalEnergies og Estela Vázquez Esmerode fra Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping.
Paneldebat og netværk
Vi rundede dagens faglige program af med en rask paneldebat med Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi, samt oplægsholderne Jesper Knudsen, Henrik Iversen og Henrik Wenzel. Her blev det klart, at biogassen i høj grad kan bidrage til en CO2-neutral verden og til en god energiforsyningssikkerhed, og vi skal gøre det på en betalbar måde.
Afslutningsvist var der godt netværk i Industriens Hus.
Igen skal der lyde en stor tak til alle, der deltog – både deltagere og oplægsholdere.
Præsentationer
Her kan du se og downloade alle oplægsholdernes præsentationer.