Gulvfakta

Kork og vinylkork

Kork er et naturprodukt, som fremstilles af barken fra korkegen. Korkgulve fås enten som naturkork til lakering eller med en rengøringsvenlig og slidstærk overflade i form af en klar vinyl.

Senest opdateret 18.10.2021
På denne side

 

Om kork og vinylkork

Anvendelse

Korkgulve bruges i tørre rum på skoler, sygehuse, kontorer, butikker, boliger etc.

Kork er et naturligt materiale, og derfor må man regne med mindre ubetydelige småfejl og variationer i mønster og glansgrader. Det gælder især i ensfarvede belægninger. Der kan også være mindre farvevariationer i dessinerne fra produktion til produktion. Brug derfor ikke varer fra forskellige produktioner i samme i lokale.

Glans- og farveforskelle vil udligne sig med tiden, og behandling med vinylpleje kan hjælpe til at udjævne eventuelle glansforskelle. Man må også forvente, at overfladen ændrer farve alt efter lysintensiteten.

Udvalg

Du kan få korkgulve som fliser eller planker, som laminerede produkter med op til 6 lag, der tilsammen skaber en slidstærk gulvoverflade.

Korkfliser fås enten ubehandlede i tykkelser op til 8 mm eller med et slidlag (og underside) af vinyl i tykkelsen 3,2 mm. Vinylslidlagets tykkelse er 0,5 mm. Flisestørrelsen er 300 x 300 mm.

Slib og laker ubehandlede korkfliser efter lægningen efter leverandørens anvisninger.

kork-1.jpg
Ubehandlet kork.

Korkfliser med vinyloverflade har overfladeegenskaber, der svarer til vinyl. De er slidstærke, rengøringsvenlige og har god modstandsevne mod vand og de fleste sure og alkaliske materialer. Undgå dog langvarig påvirkning fra vand, da fugt kan trænge ned gennem fugerne.

kork-2.jpg
Kork med slidlag.

Kork som plankegulve har fer og not på alle 4 sider og fås i tykkelser op til 12 mm. Korkplanker kan både lægges som svømmende og som fuldlimet gulv.

Mærkning

Kork, der bruges som gulvbelægning, skal være CE-mærket.

Læs mere om CE-mærkning

Brandsikkerhed

Kork, der bruges som gulvbelægning i flugtveje og andre områder med krav til brand og røgudvikling, skal have dokumentation for at opfylde den europæiske brandklasse Dfl-s1 i henhold til DS/EN 13501-1 (klasse G gulvbelægning).

Læs mere om brandklassificering

Gangsikkerhed og -komfort

Korkgulvbelægninger er behagelige at opholde sig på, fordi de er fjedrende og har god varmebehagelighed.

Læs mere om skridsikkerhed

Læs mere om antistatiske gulve og ESD-gulve

Læs mere om akustik

 

Egenskaber

Kork, som er DS/EN-klassificeret, skal opfylde DS/EN 12104 ”Elastiske gulvbelægninger – Gulvfliser af kork – Specifikation” og dermed overholde de specificerede krav.

Herudover er fliser af sammenpresset kork defineret i:

  • DS/EN 655 ”Elastiske gulvbelægninger - Fliser af sammenpresset kork med PVC-slidlag – Specifikation”.

Korkfliser uden vinyl

Kork klassificeres efter anvendelsesområde med tykkelsen og densiteten som primære parametre for klassifikationen.

Korkfliser med vinyl

Klassifikationen sker med tykkelsen og tykkelsen af vinylslidlaget som primære parametre.

Begge typer

Produkter af begge typer klassificeret til brug i "Erhverv" kan bruges til kontorstole på hjul og overholder desuden krav til indtrykningsmærker.

Ud over de egenskaber, som indgår i klassifikationen, kan der være behov for at stille krav til andre egenskaber afhængigt af den aktuelle brug.

 

Lægning og brug

Kork og vinylkork skal altid lægges efter leverandørens anvisninger.

Da kork er et naturmateriale, må du forvente synlige samlinger og andre små ujævnheder – selv når tolerancerne er overholdt.

Når du tilskærer korkgulve til fodpaneler, bør du lave en fuge på ca. 1 mm. Så undgår du, at fliserne og/eller plankerne ved tromling kommer i spænd mod panelerne, hvilket kan få dem til at løfte sig fra underlaget.

Hvis du bagefter monterer fodpaneler, skal du holde en afstand på maks. 5 mm til alle lodrette begrænsninger. Korkgulve trækker sig nemlig sammen – især ved gulvvarme og lav relativt luftfugtighed.

Hvis der under monteringen er kommet små revner eller lign., kan du udbedre dem med farveafstemt svejsemasse.

Det er en god idé at bruge korkgulve med farvevariationer ved vægge eller som endestykker.