Gulvfakta

Dobbeltgulve

I nogle vådrum kan du være nødt til at bruge lette betongulve, som består af 2 lette gulve adskilt af et vandfast støbelag.

Senest opdateret 04.04.2016

Om dobbeltgulve

Nogle gange kan du ved renovering i etageejendomme ikke lave vådrum ved udstøbning af beton, fx hvis fundamentet eller bjælkelaget ikke kan optage den ekstra last fra betonen. Her kan du bruge lette betongulve, som består af 2 lette gulve adskilt af et vandfast støbelag.

Vand ledes til afløb fra begge lag. Hvis det øverste vandtætte lag/gulv skulle blive utæt, er der derfor endnu et lag, som kan sikre, at konstruktionen er vandtæt.

Sådan gør du

  1. Den nederste del af konstruktionen opbygges typisk som en let gulvkonstruktion.
  2. Afslut gulvet på normal vis med en vandtæt membran. Her kan du med fordel bruge en vinylbelægning, der kan være ned til 1,5 mm tyk.
  3. Forsyn konstruktionen med gulvafløb, som vinylmembranen sluttes vandtæt til.
  4. Lav evt. rørgennemføringer vandtætte.
  5. Før det nederste vandtætte lag (vinylen) inkl. manchetter og kraver mindst 50 mm op over den færdige gulvoverflade, og slut dem til gulvafløbet. Monter herefter en ny overdel i gulvafløbet, som tillader, at der stadig kan afledes vand fra vandtætningslaget.
  6. Når den øverste del af afløbet er monteret, skal du støbe et 20-30 mm tykt lag af vandfast støbemasse, fx fiberbeton eller beton med let tilslag for at reducere vægten – se figuren nedenfor.
  7. Når støbemassen er hærdet, skal du montere en vandtæt gulvbelægning i form af enten et MK-godkendt flisesystemer med membran eller en vinylgulvbelægning.

Eksempel

På tegningen nedenfor er et let dobbeltgulv opbygget af et gulv lavet med krydsfiner lagt oven på eksisterende træbjælkelag. Det nederste vandtætte lag er en særlig 1,5 mm tyk vinylbelægning, hvorpå der er støbt et ca. 30 mm tykt lag af en vandfast støbemasse med let tilslag.

Konstruktionen er afsluttet med et godkendt flisesystem med samme membran, som er brugt til det nederste vandtætte lag.

konstruktioner-15.png
Eksempel på let dobbeltgulv.
Gulv belastningsklasser-4.png