Rikke Østergaard har siden januar 2020 været direktør for Advices største forretningsområde, Branding og marketing.

Foto: Advice
10.06.21 MR Nyheder

Hvorfor er diversitet i din virksomhed så vigtigt?

Som yngste direktør i Advice og en af kræfterne bag podcasten Karrierekvinder, er Rikke Kristine Østergaard passioneret fortaler for ligestilling og diversitet i dansk erhvervsliv. Bliv inspireret af hendes indsigter til et strategisk eftersyn af kønsbalancen i toppen af din egen virksomhed.

Diversitet er efter min mening en af de største udfordring i rådgiverbranchen lige nu Rikke Østergaard, direktør for branding og marketing i Advice

Større krav

Ifølge Rikke Østergaard har udfordringerne med diversitet ligget og ulmet i lang tid, men kommer nu endelig i spotlight og yder et reelt bidrag med sin tilstedeværelse.

”Den store fortælling om purpose er blevet vendt på hovedet. Det handler ikke kun om ikke at gøre noget skidt. Man skal gøre noget godt. Virksomheder har genbesøgt deres værdisæt, og der bliver nu stillet enormt store krav fra omverden til virksomheder om, at de efterlever den fortælling, de udkommer med i deres kommunikation. Forbrugere og kunder stiller større krav til, at virksomheder bidrager positivt, og der skal handling bag ordene”, siger hun.

Læs også: Sådan arbejder du strategisk med diversitet og inklusion

Strategiske overvejelser ifm. ligestilling

Rikke Østergaard peger på tre centrale ting, du kan gøre for at sikre bedre kønsbalance på arbejdspladsen.

1. Dan dig et overblik over situationen: Sæt tal på kønsfordelingen og de roller som mænd og kvinder sidder i. Overvej om du har en stereotyp opdeling af fagligheder.

2. Anerkend køn som en kvalifikation: Hvis en afdeling eller et team har et undertal af et køn, så prioriter det køn næste gang du rekrutterer. I må ikke alle ende med at være ens.

3. Lyt til dine medarbejdere: Lyt til hvad dine medarbejdere drømmer om og styr dine egne fordomme og forventninger. De bygger højst sandsynligt på bias.

Diversitet fører til bedre løsninger

”Et team af konsulenter og rådgivere med forskellige baggrunde laver bedre løsninger. Det er utrolig nemt at komme frem til en løsning i en homogen gruppe, men det er ikke altid den bedste eller mest innovative løsning. Du har brug for nogen, der ser verden anderledes end en selv, hvis du virkelig skal flytte noget. Det kan kønsfordelingen blandt andet bidrage til, men også race, seksualitet, nationalitet, religion og lignende”, påpeger Rikke Østergaard.

Læs også: Perceptionen af rådgiverbranchen skal ændres

Ved siden af arbejdet hos Advice, har Rikke Østergaard siden 2018 haft podcasten KarriereKvinder sammen med Naja Lind. De har udgivet to sæsoner af podcasten, der har over 170.000 afspilninger. De har bl.a. talt med politiker Margrethe Vestager, Mai-Britt Poulsen fra BCG og Nana Bule fra Microsoft.

Uretfærdighed som drivkraft

Rikke Østergaard markerer sig også i debatten om ligestilling i dansk erhvervsliv med podcasten Karrierekvinder, som hun laver sammen med selvstændig antropolog Naja Lind.

”Vi startede Karrierekvinder, fordi vi undrede os over, at der var forskel på, hvilke forventninger der er til kvinder og mænd. Jeg er drevet af kampen for retfærdighed. Jeg arbejder i et fag, der er meget domineret af kvinder, men det var et mysterie for mig, hvorfor der var så få  kvinder på toppen i vores ledelse”, fortæller Rikke Østergaard.

Udover podcasten holder Karrierekvinder foredrag i netværk og virksomheder, og lige nu er de i gang med at skrive en bog, som efter planen udkommer i efteråret.

”Diversitet og ligestilling ligger mit hjerte meget nært, og jeg prøver at udleve det igennem podcasten, men i høj grad også i mit daglige arbejde som leder i konsulentbranchen og i den kommunikation jeg er med til at lave”, siger Rikke Østergaard.

Læs også: 15 initiativer til at skabe større kønsdiversitet i rådgivervirksomheder

Hvad er så løsningen?

Det er en kompleks problemstilling, der skal løses i virksomhederne, påpeger hun.

 ”Jeg tror, løsningen findes i strukturelle ændringer. Først skal problemstillingen anerkendes i virksomhederne og i befolkningen. Derefter opfordrer vi virksomheder til at se på, hvordan de kan ændre det i hverdagen. Det kan man få en komplet guide til i vores anden sæson. Vores mission er, at alle kan få lov til at være lige præcis den, de gerne vil”, slutter Rikke Østergaard.

Fakta om Rikke Østergaard

  • 34 år og dermed den yngste direktør i Advice.
  • Ansvarlig for store danske og internationale kunder som IKEA, Danske Bank, DOT og Sundhedsstyrelsen.
  • Ansvarlig for en omsætning på ca. 25 millioner kroner.
  • Har ca. 22 chefer, rådgivere, strateger og konsulenter under sig.

Relateret indhold