01.03.22 SBA Nyheder

Tre ud af fire rengøringsfirmaer mangler nu hænder

Hele 75 procent af virksomhederne melder om mangel på arbejdskraft og hele 39 procent af virksomhederne oplever en produktionsbegrænsning som følge heraf

Efter et mindre fald i januar blev der igen sat ny rekord for mangel på arbejdskraft i serviceerhvervet i februar. Særligt stor var manglen i rengøringsbranchen hvor hele 75 pct. af virksomhederne meldte om mangel på arbejdskraft. Servicebranchen er allerede førende inden for rekruttering fra kanten af arbejdsmarkedet og der arbejdes hele tiden på nye initiativer, som kan hjælpe på manglen af arbejdskraft. 

Hentet fra Dansk Statistik

- Servicebranchen er blandt de bedste til at rekruttere fra kanten af arbejdsmarkedet, men med den nye rapport fra Dansk Statistik kan vi se, at situationen er så akut, at vi ligeledes ser internationale medarbejdere som en vigtigere del af løsningen for mange virksomheder. Der er ikke en hemmelighed at vi mangler reelle initiativer, der kan sikre at også servicevirksomhederne får adgang til flere kloge hænder og hoveder – det er der virkeligt brug for, udtaler Jakob Scharff, branchedirektør i Dansk Industri

 

Produktionen presses af fortsat mangel på medarbejdere

Mange virksomheder bliver begrænset i deres produktion på grund af manglen på medarbejdere, viser nye tal fra Danmarks Statistiks konjunkturbarometre.

I februar var andelen af virksomheder, der angav mangel på medarbejdere som produktionsbegrænsning på 39 procent i servicebranchen. I servicebranchen fortsætter vinterens rekordhøje medarbejdermangel dermed ufortrødent.

 

- Det får selvfølgelig negative konsekvenser for væksten i Danmark, når mangel på medarbejdere i den her størrelsesorden går ind, og begrænser ordreindtaget og produktionen ude i virksomhederne. Det er ikke blot et tab for virksomhederne – det er et tab for velfærden i hele samfundet, siger Steen Nielsen, vicedirektør i Dansk Industri.

 

- Der er ikke meget, der taler for, at virksomhedernes medarbejderadgang bliver bedre foreløbig. Ledigheden er meget lav, og det er en svær rekrutteringssituation, mange befinder sig i. Faktisk står erhvervslivet i en ganske ekstraordinær situation med denne meget udbredte mangel på medarbejdere på tværs af alle brancher, siger Steen Nielsen.

 

Der foreligger ikke nye tal for industrien. Her viser det seneste tal, at 42 procent af industrivirksomhederne melder om mangel på arbejdskraft i 1. kvartal 2022. Det er et rekordhøjt niveau for industrien.

Emil Knudsen
Skrevet af:

Emil Knudsen

Relateret indhold