07.11.24 SBA Nyheder

Faglige voldgifter på Serviceoverenskomsten

To faglige voldgifter på afløsere og løn, samt holddrift er afgjort.

  1. Afløsere og løn

Skal afløsere ansat efter Serviceoverenskomstens § 7 have præstationsløn for alle timer (pt. 164,86 kr.) eller kan afløsere aflønnes med startløn (pt. 157,75 kr.) hvis de f.eks. ikke tidligere har været i rengøringsbranchen.

En faglig voldgift har netop afgjort det spørgsmål. Sagen var anlagt af 3F Privat Service imod DIO-II (SBA).

Dommeren nåede frem til, at Serviceoverenskomstens § 7, stk. 5 skal forstås sådan, at en afløser ved fremmøde til en aftalt afløsningsopgave har krav på en løn, der mindst svarer til 3 præstationsløntimer, men at den pågældendes løn i øvrigt skal fastsættes efter overenskomstens §§ 10 og 11.

Medarbejderen kan altså aflønnes med startløn, hvis vedkommende har under 1 års anciennitet, men skal  minimum have en garanteret løn på 3 præstationsløntimer pr. afløsningsopgave.  Aflønnes medarbejderen med startløn skal arbejdsgiver derfor som minimum betale lidt mere end 3 startløntimer pr. aftalte afløsningsopgave.

DI procederede principalt på, at afløsere kunne aflønnes med en garanteret minimumsbetaling på 3 x startløntimer pr. afløsningsopgave (hvis medarbejderen havde under 1 års anciennitet) men fik ikke medhold heri. DI fik medhold i det subsidiære synspunkt.

Spørgsmål kan rettes til jura@di.dk

  1. Holddrift

Er servicevirksomheder forpligtet til at bruge den særlige holddriftsaftale for fuldtidsmedarbejdere (Serviceoverenskomstens § 15, stk. 1) hvis medarbejdere arbejder i hold på døgnet?

I sagen var der tale om medarbejdere, der gjorde rent på færger, og hvor der blev gjort rent døgnet rundt i forskellige faste hold.

Holddriftsaftalen indeholder blandt andet forhøjede genetillæg for arbejde aften og nat.  

Dommeren nåede frem til, at virksomheden ikke var forpligtet til at aflønne fuldtidsansatte medarbejdere efter holddriftsaftalen.

Dommeren udtalte også, at bestemmelsen i § 15, stk. 1 om holddrift må forstås sådan, at en arbejdsgiver er forpligtet til at anvende de særlige regler i holddriftsaftalen, hvis en arbejdsmåde, hvor arbejdet bestrides af fuldtidsansatte medarbejdere i skiftende (eventuelt faste hold), ikke kan rummes af overenskomstens almindelige bestemmelser om arbejdstid og betaling, eventuelt suppleret af lokale aftaler.

Da det udførte arbejde kunne rummes efter de almindelige bestemmelser om arbejdstid og udbetaling af aften og nat tillæg efter Serviceoverenskomsten blev virksomheden frifundet.

Spørgsmål kan rettes til jura@di.dk

Skrevet af:

Lene Horn