25.02.20 Snedkersektionen Nyheder

Snedkeren - det levende materiales mester

En arbejdsdag for en snedker er uforudseelig. For om man er inventar-, møbel- eller maskinsnedker, har man med træ at gøre. Et levende materiale, som man ikke arbejder med, men samarbejder med. Til gengæld får man unikke produkter. Det er en af grundene til, at det ældgamle fag oplever fremgang.

Foto: Foto: Ricky John Molloy

At være en god snedker er forbundet med at sætte stolthed i sit arbejde. Det fortæller ejer af Gribskov Inventarsnedkeri A/S Anders Rønne.

– Det er en fantastisk følelse at kunne træde et skridt tilbage og se, hvad man har skabt efter en arbejdsdag, forklarer han.

Det tror han også er forklaringen på, at mange søger mod uddannelsen i disse år. En stor del af de lærlinge, Anders Rønne tager ind, er lidt ældre end i andre brancher. Faktisk er over halvdelen over 24 år og har derfor oplevelser og erfaringer med sig fra tidligere.

Et nyttigt redskab i snedkerbranchen, hvor det personlige præg betyder meget. Livserfaring er dog ikke et kriterie for at blive en god snedker, forsikrer Anders Rønne.

- Men man skal have lyst til at nørde igennem, have sans for detaljen og ikke mindst sætte en stolthed i det, man laver. Det kræver tålmodighed
og fordybelse, og et roligt gemyt er helt klart en fordel.

Håndværket i fokus

En forklaring på de seneste års stigende interesse for snedkerhåndværket kan ifølge Anders Rønne være den kunstneriske og designmæssige del af uddannelsen.

- Vi arbejder med et levende materiale, og hvert eneste træ har sin egen vilde struktur og historie. Man skaber noget specielt hver gang, og det får
 nok mange unge med en spirende designer i maven til at søge i lære, siger Anders Rønne, som dog understreger vigtigheden af at bibeholde fokus på det faglige.

- Vi må ikke fjerne fokus fra det væsentlige, vi skal huske, at det er et håndværk, siger han.

Smukke resultater gennem tusinder år

- Mange af de teknikker der bruges i dag, går flere tusind år tilbage. Faktisk har de gamle egyptere udviklet metoder, man stadig bruger. Og med tiden er faget vokset, og man har lagt ny viden ovenpå, som årringene i et gammelt egetræ.

Men én ting har ifølge Anders Rønne aldrig ændret sig:

- Samarbejdet med træet. Stoltheden findes stadig i hver enkelt lille detalje. Om det er træets tørreproces, tapsamlinger eller finering har enhver
snedker en holdning til, hvordan man får det smukkeste resultat. For det er det, det handler om: At lave noget smukt, som folk bliver glade for, ud
af noget som før var groft og grimt, siger Anders Rønne.

Foto: Ricky John Molloy

Foto: Ricky John Molloy

Foto: Ricky John Molloy.

Foto: Ricky John Molloy

Foto: Ricky John Molloy

Foto: Ricky John Molloy

Foto: Ricky John Molloy

Foto: Ricky John Molloy

Foto: Ricky John Molloy

Foto: Ricky John Molloy