27.08.21 Stilladssektionen Nyheder

Enighed om opmuring

Brexit-aftalen var vand ved siden af besværlighederne med at få landet en aftale om branchevejledningen om opmuring. Det er stort set kun veteraner i branchen, der husker, hvornår forhandlingerne i sin tid startede. Men nu er aftalen langt om længe på plads.

Forhandlerne er grånet og blevet lidt tynde i toppen i de årrækker, forhandlingerne om en ny branchevejledning om opmuring har stået på. I perioden er parterne blandt andet gået fra hinanden i en pause, der varede to år. Og den store knast har hele vejen gennem forhandlingsforløbet været afsnittet om ”Stilladser til opmuring”, hvis substans handler om definition af de kilo, der skal flyttes rundt på.

 - Er det alle dele på stilladset eller kun de dele som bliver flyttet i forbindelse med opmuringsarbejdet, som skal veje max 15 kg. Det har delt vandene lige så meget som det irske hav har delt i Brexit-forhandlingerne.

 - Uenigheden har været så stor, at parterne besluttede at sætte forhandlingerne på pause den 30. april 2018 på ubestemt tid. Det fortæller Anders Svendsen, som steg på som iagttager langt inde i forløbet.


Endelig gennembrud

På det tidspunkt i foråret 2018 valgte Murer- og Stilladssektionen efter sammenbruddet at gå ud med fælles retningslinjer, som beskrev, hvordan virksomhederne efter DI Dansk Byggeris (dengang Dansk Byggeri) opfattelse kunne leve op til reglerne for manuel håndtering ved brug af stillads til opmuringsarbejde.

 - Det har siden vist sig, at Arbejdstilsynet kun har fundet anledning til at give under en håndfuld påbud, der relaterer sig til problemet med at anvende stilladser ved opmuring.

Forhandlingerne, som nu er ført til ende, blev genoptaget i foråret 2020 med deltagelse af Murer- og Stilladssektionen i forhold til afsnittet om stilladser. Og denne gang lykkedes det så at samle sig om at finde en løsning. De retningslinjer Murer- og Stilladssektionen kom med i 2018 efter sammenbruddet er nu blevet accepteret af begge parter, som gældende ved brug af stillads til opmuring.


Branchevejledning i 2021

Nu udestår der så branchevejledning om muring fra grøft til stillads, og det er aftalt, at parterne i 2021 vil få en branchevejledning herom på plads.

Relateret indhold