Støv som et snelandskab efter en omgang sandblæsning. Foto: DI Arbejdsmiljø

16.01.23 Stilladssektionen Nyheder

Støv på stilladser skal bekæmpes

På medlemsmødet på Fjelsted Hotel & Konference på Fyn den 10. november 2022 blev der orienteret om Arbejdstilsynets fokus på støv, og hvad det betyder for stilladser. Det er især et synligt problem i forbindelse med nedtagning.

Støvet skal tages alvorligt. For stilladsbran­chen er støv som regel et produkt af andres anvendelse af stilladserne, når opsætnin­gen har været anvendt ved renovering, sandblæsning og nybyggeri.

- Det er et område, som vi er nødt til at holde øje med. Vi har tidligere omtalt problemet, som basalt set handler om medarbejdernes sundhed og altså godt ar­bejdsmiljø, fortæller chefkonsulent Anders Svendsen fra DI Arbejdsmiljø.

I Diagonalen nr. 2 fra juli fortalte vi, at Arbejdstilsynets i 2022 generelt har haft fokus på støv på bygge- og anlægspladser. Og Anders Svendsen kan nu love, at det fokus fortsætter i 2023.

Han er også bekendt med, at mange stil­ladsvirksomheder oplever, at de afmeldte stilladser ikke er rengjorte, når stilladsvirk­somhederne overtager dem til nedtagning.

- Det er et åbenlyst problem, som stillads­branchen bør forfølge. Hvis ikke brugerne af stilladsserne rydder op efter sig, har det ofte den åbenlyse konsekvens, at stillads­arbejderne risikerer at blive udsat for støv. Og det kan være smuds, men det kan også være asbest, siger Anders Svendsen.


Krav fra branchen

Det var også på denne baggrund, at pro­blematikken blev debatteret på medlems­mødet. Her var der klar opbakning til, at Stilladssektionens Arbejdsmiljøudvalg på det kommende møde vil se på problematik­ken med støv på stilladset.

- Og meget tyder på, at der her vil være fokus på yderligere krav til rengøringen af stilladset, inden det bliver afmeldt. Sam­tidig skal branchen selv overveje, hvordan medarbejderne beskyttes, når de står midt i støvet, siger Anders Svendsen og slutter:

- Der skal handles mod det farlige støv, og alle medlemmer er velkomne til at kontakte BFA Bygge og Anlægs Konsulenttjeneste, Byggeriets Arbejdsmiljøbus eller DI, hvis der er spørgsmål, der skal afklares inden vi finder en holdbar løsning.


I arbejdstøjet

René Aastrand fra A.C. Stilladser, der er for­mand for Stilladssektionens Arbejdsmiljø­udvalg, var også tilstede på medlemsdagen og er på linje med Anders Svendsen.

- Vi trækker i arbejdstøjet i det nye år og får set på, om der kan udarbejdes en vejledning på sektionsniveau under overskriften støv og sundhedsskadelige materialer. Andre i bygge- og anlægssektoren har haft støv­problematikken inde på livet i flere år, og vi kan muligvis skæve lidt til deres erfaringer, konstaterer Rene Aastrand.

René Aastrand og sekretariatet vil i det nye år tage støvproblemer op i Arbejdsmiljøud­valget.

- Støv på stilladser er dukket op for at blive, så vi må få skabt nogle værktøjer til at hånd­tere det, slutter René Aastrand.

Skrevet af:

Mogens Hjelm

Relateret indhold