Branding af uddannelser: Stilladsmontører viste sig frem på dyrskue
Der er rift om medarbejdere på et presset arbejdsmarked. Derfor skruer Stilladssektionen op for charmen og promoverer montøruddannelsen på nye måder. I år har sektionen vist sig frem på Skills i Fredericia og på brancheuddannelsesdagene på Roskilde Dyrskue.
Med en hjælpende hånd fra Stilladsklubben viste Stilladssektionen stilladsmontøruddannelsen frem på Roskilde Dyrskue i juni. Det skete ved de såkaldte brancheuddannelsesdage, der foregik i forbindelse med Roskilde Dyrskue.
Kampen om den sparsomme arbejdskraft bliver hårdere og hårdere, og også stilladsbranchen prøver at finde nye måder at række ud til de unge på og vise, at stilladsbranchen er en mulighed.
- Det var første gang, og vi er også klar til at vise os frem i de kommende år. På dyrskuet mødes omkring 100.000 besøgende over de tre dage, arrangementet varer. Og mange slog et smut forbi brancheuddannelsernes plads og fik en snak med repræsentanter fra stilladsbranchen, fortæller chefkonsulent Henrik Stig Sørensen, der var tilstede som sekretær for Stilladssektionen i DI Byggeri.
Allerede i januar var stilladssektionen repræsenteret på Skills i Fredericia, for at lære af det store faglige arrangement og med det mål på et tidspunkt at blive en del af konkurrencerne på Skills.
- Vi har en faglig uddannelse, som bestemt også kræver skills – altså håndelag og faglighed. Det bør være indlysende, at også unge elever i stilladsbranchen får mulighed for at kappes om deres fag, mener Henrik Stig Sørensen.
Populær udsigtsplatform
Roskilde Dyrskue er først og fremmest kendt for dyreudstillinger, tivoli, store
maskinudstillinger, is og pølser og meget mere. Men publikummet var også interesseret i de uddannelsesmæssige aktiviteter, og stilladsmontørernes udsigtsplatform var populær hos børnene.
Stilladssektionens deltagelse på brancheuddannelsesdagene er organiseret i samarbejde med Byggeriets Uddannelser og DI’s Uddannelsesafdeling, men det er op til de enkelte brancheuddannelser selv at udfylde de rammer der stilles til rådighed på dyrskuet.
Der ligger flere ting i vores deltagelse på Skills og Roskilde Dyrskue. Ud over at det er en oplagt mulighed for at vise os frem for unge mennesker, der kunne overveje at gå ind i branchen, så er det næsten lige så vigtigt, at vi får signaleret engagement og seriøsitet omkring stilladsmontøruddannelsen til andre interessenter i uddannelsessystemet, understreger Henrik Stig Sørensen, som var begejstret for faciliteterne i Roskilde:
- Modsat Skills er der rigtig god plads til en stand på Roskilde Dyrskue, og vi valgte her at udnytte muligheden for at lave en mindre udsigtsplatform, hvilket viste sig at være en god ide, da mange gæster greb muligheden for at gå op og nyde udsigten ud over hele Dyrskuepladsen.
Udsigtsplatformen blev til med hjælp fra Dansk Stilladsservice, som fik lavet en tegning af projektet, der kunne godkendes af Roskilde Kommune, og de fragtede også grej til pladsen og fik sat udsigtsplatformen op.
Sektionens medlemmer hjalp til
Vagtholdet på arbejdsgiversiden bestod af Kurt Bo Jensen, Herlev Stilladser, Kim Daae Toftum, Nordsjælland Stilladser, Jan Ask Andersen, EMF Stilladser og æresmedlem af Stilladssektionen, John Lauth, som på skift passede Stilladssektionens stand over de tre dage.
- Jeg var selv tilstede som tovholder på projektet, og vi fik rigtig god hjælp af Stilladsklubben i 3F, som stillede med fem-seks stilladsmontører, som på skift kunne fortælle om at arbejde som stilladsmontør, fortæller Henrik Stig Sørensen og fortsætter:
- Vejret var også med os. Det var fantastisk, og der blev snakket med mange interesserede unge mennesker om stilladsmontøruddannelsen, og i al fald 250 unge fik en folder om uddannelsen med hjem fra dyrskuet. Vi håber at se nogle stykker af dem i branchen om et par år.
Andre brancher på pladsen
Stilladssektionen havde naturligvis etopmærksomt og nysgerrigt blik på, hvordan andre brancher greb Roskilde Dyrskue an. De øvrige brancheuddannelser som fx Fugebranchen, Asfaltbranchen, Tagdækkerne, Nedrivningsbranchen griber tingene an på hver deres måde, og alle er i princippet med for at lære at præsentere deres branche bedst muligt.
- Der er således ingen tvivl om, at vi på Roskilde Dyrskue fik ideer til, hvordan vi en anden gang kan gøre vores branche interessant over for de unge. Der var enighed om, at dette årets deltagelse var en både interessant og en lærerig oplevelse for de fremmødte arbejdsgivere, fortæller Henrik Stig Sørensen.
Deltagerne har derfor lovet hinanden at tage erfaringerne med hjem og sætter et hold i gang med at planlægge deltagelsen ved de næste arrangementer. - Vi skal have nogle aktiviteter med, der sætter gang i tankerne hos dem, vi gerne vil have til at søge ind i branchen. Og det skal vi allerede nu i gang med at planlægge, slutter Henrik Stig Sørensen