Illustration: BFA BYGGE & ANLÆG

27.03.23 Stilladssektionen Nyheder

Det tog ni år, men nu er der endelig landet en aftale

En aftale om reglerne for opmuring fra stilladser er nok en af de mest knudrede og til tider håbløse forhandlingsforløb, som Stilladssektionen har været involveret i. Men nu er en aftale på plads.

Diagonalen har tidligere sammenlignet tvisterne om Opmuring fra stillads med Brexit-forhandlingerne. Briterne fik en aftale på plads på bare seks år, men det har taget murerne og stilladsbranchen ni år at få en BFA-branchevejledning på plads.

Nu er den her med svar og med klare illustrationer om korrekt opsætning af stilladser ved arbejde med opmuring. - Branchevejledning kan downloades fra BFA’s hjemmeside og har været til gennemsyn hos Arbejdstilsynet. Vi har altså nu en aftale, der følger af arbejdsmiljølovgivningen, siger chefkonsulent Anders Svendsen fra Arbejdsmiljø i DI.

Stilladser til opmuring – hvad er reglerne?

Branchevejledningen gennemgår regler og retningslinjer, som bør følges ved opsætning af stillads til opmuringsarbejde. Her finder man blandt andet følgende anvisninger om stilladser til opmuring:

  • Stilladser til opmuring skal minimum være lastklasse 4 (300 kg pr m2) for at kunne klare belastningen fra materialer, værktøj, og hjælpemidler mv.
  • Stilladset skal have en bredde, så arbejdet kan foregå sikkert, ergonomisk korrekt og med plads til både mandskab og materialer samt håndtering af materialer med tekniske hjælpemidler. I kort form anbefales følgende retningslinjer ved brug af stillads til opmuringsarbejde.

Afstand til facade

Ved opmuringsarbejde, udkradsning af fuger og pudsearbejde må afstanden mellem stilladsdæk og facade maksimalt være 10 cm fra den færdige mur.

Max vægt er ca. 15 kg

Det er branchens standard, at vægten på de enkelte stilladsdele må have en brugsvægt på ca. 15 kg. For traller kan dette krav opfyldes ved brug af traller af aluminium, komposit eller lignende.

Stilladsdele, der må veje mere

Stilladsdele, som fx anvendes til ladetårne, trappetårne, totalinddækninger og teltoverdækninger kan have en højere vægt af hensyn til styrke- og stabilitetskrav.

Stilladser til andre formål

Hvis et stillads også opstilles til andre formål end opmuring, er det alene de dele, som flyttes i direkte forbindelse med opmuring, som er omfattet af branchestandardens niveau for stilladsdele på ca. 15 kg.

Definition på opmuringsarbejde

Opmuringsarbejde er arbejde med mursten, blokke og lignende enten indvendigt eller udvendigt.

Inddækning af stillads

Ved arbejde på stilladser og lignende åbne konstruktioner skal der i vinterhalvåret (1/10-31/3) foretages inddækninger i det omfang, det er muligt og rimeligt.

Download bfa-ba.dk

Skrevet af:

Mogens Hjelm

Relateret indhold