13.07.23 Stilladssektionen Nyheder

Forenkling af arbejdsmiljøområdet

Alle skal have et sikkert og sundt arbejdsmiljø på et bæredygtigt arbejdsmarked. Sådan hedder det i en ny politisk aftale, der med en historisk stor bevilling ønsker at fremtidssikre arbejdsmiljøindsatsen og opruste i kampen mod social dumping.

Her i foråret fik vi en bred politisk aftale, som de politiske partier kalder en fremtidssikring af den danske arbejdsmiljøindsats. Aftalen forenkler det nuværende system og styrker indsatsen mod social dumping.

- Alle er glade for forenklinger, og det kommer også stilladsbranchen til gode, når Arbejdstilsynet fremover får mere klare reaktionstyper og virkemidler, fortæller chefkonsulent Andres Svendsen, DI Arbejdsmiljø.

Nyt for stilladsbranchen

De nye aftaleregler bliver også nemmere at forstå for virksomhederne, og det bliver mere klart, hvad man som virksomhed skal gøre efter et tilsyn, hvor der er konstateret overtrædelser af arbejdsmiljøreglerne. Arbejdstilsynet får nemlig kun syv reaktionstyper at jonglere med mod de 11, som de i dag har til rådighed.

- I stilladsbranchen er der i dag tre afgørelsestyper, der oftest bliver givet til virksomheder i branchen, nemlig et forbud, et strakspåbud med betydelig fare eller et strakspåbud uden betydelig fare. Det bliver fremover slået sammen til en afgørelse - et strakspåbud, fortæller Anders Svendsen.
Et strakspåbud bliver altså den fagterm, som stilladsbranchen skal forholde sig til.

Det bliver den term, som vil blive brugt overfor stilladsvirksomheder. Anders Svendsen vurderer, at virksomhederne med den afgørelse kan forvente, at sagen bliver overdraget til Arbejdstilsynets jurister med henblik på en endelig vurdering af, om virksomheden så også skal straffes for overtrædelsen.

Farvel til gebyr?

Også det velkendte gebyr, som kendes i branchen i dag, er kommet i spil. Der skal ifølge aftalen tages stilling til, om det gebyrbelagte skærpede tilsyn skal udgå.

- Hvis det sker, vil det konkret betyde, at det gebyr på 10.000 kr., der i dag betales, når Arbejdstilsynets kommer på skærpet tilsyn efter et forbud på arbejdsstedet, vil forsvinde. Og her kan jeg love, at DI arbejder stærkt på at få fjernet det gebyr, siger Anders Svendsen.

Udover forenkling af Arbejdstilsynets reaktionstyper og virkemidler, er der i aftalen fokus på forebyggelse af fysisk nedslidning. Det handler for stilladsbranchen naturligvis om at efterleve branchens handleplan 1 og 3, der har forebyggelse af nedslidning af de ansatte i fokus.

I aftalen afsættes der i perioden 2023-2026 i alt 673,2 millioner kroner til en indsats mod social dumping og illegal arbejdskraft. Blandt andet vil der ske en sortlistning af virksomheder fra offentlige udbud, hvis virksomheden er kendt skyldig i brug af illegal arbejdskraft.

Læs hele aftaleteksten her. 

Skrevet af:

Mogens Hjelm

Relateret indhold