Velkommen i DI Huset
Mange medlemmer af Stilladssektionen besøgte på Medlemskonferencen for første gang DI Huset efter sammenlægningen af DI og Dansk Byggeri i 2020. Her stod det så på både en rundvisning i huset og en velkomst af direktør Anders Stouge, DI Byggeri, der introducerede den nye organisation og dens politiske struktur.
Det er større forhold end Stilladssektionen var vant til i Dansk Byggeri inden sammenlægningen i september 2020. Dansk Industri – eller blot DI - repræsenterer mere end halvdelen af det danske erhvervsliv, og det giver tyngde og indflydelse, når arbejdsmarkedet, uddannelse og politik generelt er til debat.
Medlemssøjler
Dansk Industri agerer i en række medlemssøjler under en fælles vedtaget politisk agenda. DI Byggeri er i dag det næststørste branchefællesskab – kun DI Produktion er større. Over søjlerne samarbejdes der i DI på tværs om en række fælles forhold, som fx overenskomster, arbejdsmiljø og jura. Ved at gå på tværs af medlemssøjlerne kan man opnå størst mulig synergi og rationale.
- Det betyder fx, at overenskomsterne er pillet ud af DI Byggeri og foregår centralt og uden om de enkelte branchefællesskaber, når forhandlingerne pågår. Brancherne er ikke ens, og derfor kan særlige forhold for eksempelvis byggeriet blive spillet ind til forhandlingerne, men brancherne er ikke en aktiv del af overenskomstforhandlingerne, fortalte direktør for DI Byggeri Anders Stouge, der som direktør i branchefælles skabet derfor heller ikke selv indgår aktivt i overenskomstforhandlingerne. Byggeriets forhandlere er i stedet underdirektør Anja Bülow Jensen og vicedirektør Niels Grøn.
Anders Stouge kunne som en nyhed oplyse, at endnu et branchefælleskab nemlig DI Ejendomme er på vej, så bygherrerne kommer under samme tag som byggeriet og rådgiverne.
Kerneydelser
- Der bliver naturligvis lyttet, når en så stor spiller kommer med løsninger. DI’s kerneydelser er overenskomsterne, arbejdsmiljøet og vores erhvervsuddannelser. Her er vi eksperter, og her gør vi alt for at få indflydelse. Derfor er politisk interessevaretagelse i forhold til Christiansborg og i dag meget vigtigt også Bruxelles kerneområder. Hertil kommer medlemsrådgivning og sparring i bred forstand ligesom DI er med til at sikre netværk og sekretariatsbetjening i forhold til brancher, medlemsforeninger og regioner, fortalte Anders Stouge.
Han opfordrede kraftigt Stilladssektionen til at følge godt med på europæiske politikområder, hvor tidlige input er meget vigtige, hvis man ikke vil nøjes med at rette ind, når politikken skal implementeres.
- Sørg for at vide, hvad der sker politisk, og det gælder ikke bare på Christiansborg men også i Bruxelles. Hvis man vil høres inden beslutningerne tages, så inviter relevante personer fx til bestyrelsesmøder!
Megafon
Anders Stouge er ved sin tiltrædelse blevet en del af byggeriets kreds. Han kommer fra energisektoren, hvorfra han bemærkede byggeriets betydning for den nødvendige grønne omlægning af energiområdet.
- Energieffektivisering er en krumtap i europæisk energipolitik, og i DI er der en erkendelse af, at byggeriet her har godt fat. DI Byggeri er derfor sat i spidsen for politikudvikling for energieffektivisering i DI, pointerede Anders Stouge og understregede betydningen af at tale med en stemme:
- DI er en megafon med tre stemmer i. Der er de enkelte medlemmer og deres input. Dernæst har vi branchefællesskaberne og deres input og endelig hovedorganisationen. Det er bedst og kraftigst, hvis stemmer råber det samme, men sker det ikke, så er det helt sikkert DI’s stemme, der bliver lyttet til, fordi DI repræsenterer erhvervslivet så bredt.
Anders Stouge kunne også fortælle, at byggeriet er blevet hørt i sagen om tilbudsloven, hvor byggeriets protester var så velbegrundede, at DI valgte at lytte og ændre politik.