14.06.22 Tagmalerforeningen Nyheder

Vedligehold dit tag og udskyd køb af nyt tag

Rettidig vedligeholdelse af tag kan hjælpe med til at undgå uforudsete udgifter og udskyde købet af nyt tag. Samtidig kan det i mange tilfælde forlænge tagets levetid i helt op til 10 år baseret på erfaringer fra DI Byggeri Tagmalerforening.

Mange ejere af 40-50 år gamle parcelhuse står over for uundgåelige investeringer i husets klimaskærm. Alle materialer nedbrydes naturligt over tid, og specielt husets tag er udsat for skiftende årstiders vejrmæssige påvirkninger.

At udskifte et tag er en af de tunge budgetposter. Derfor er det værd at overveje, om taget kan vedligeholdes eller renoveres i stedet. Det kan i mange tilfælde forlænge tagets levetid i helt op til 10 år baseret på erfaringer fra DI Byggeri Tagmalerforening.

To effektive måder at vedligeholde et tag på

DI Byggeri Tagmalerforening udtaler, at der findes to effektive måder at vedligeholde og renovere et tag på. Begge metoder er prisbillige og ikke mindst klimavenlige i forhold til udskiftning af et tag.  

En årlig algebehandling af yngre tage, der ikke er nedbrudte, og som med årene har fået belægninger af alger og mos, er meget effektfuld. Udover den visuelle effekt det har på taget, fjerner det den konstante fugtpåvirkning, som alger og mos giver. Alger og mos suger nemlig vand til sig og leder fugten ned i tagets samlinger og små usynlige revner og huller. Det er derfor hårdt for et tag at være belagt med alger og mos. En årlig algebehandling vil fjerne smudslaget fra taget og dermed også lede fugten væk, og det forlænger tagets levetid markant.

God økonomi og flot holdbart resultat

Den anden metode er renovering og rensning af taget. Tage, der ikke er totalt nedbrudte, men hvis overflade er synlig slidt og påvirket af skiftende vejrforhold vil i mange tilfælde kunne renoveres i stedet for udskiftes. Behandlingen består af rensning og maling af taget.

Taget renses grundigt for snavs, alger og mos. Derefter males det med en speciel stærk tagmaling, der er udviklet til det danske klima. Overfladebehandlingen lukker de små usynlige revner og huller, som naturligt opstår ved slitage over årene, og overfladens styrke svarer i mange tilfælde til et helt nyt tag. Resultatet er et flot nymalet og vedligeholdt tag. En tagrenovering koster typisk 1/10 af, hvad et nyt tag koster.

DI Byggeri Tagmalerforening fremhæver, at der er stor forskel på metoder og materialer ved både renovering og algebehandling af tage. De anbefaler derfor, at husejere kigger sig rigtig godt for og sikrer sig, at arbejdet foretages med miljøgodkendte materialer og metoder. Det er både vigtigt for miljøet og for taget. Miljøgodkendte materialer er mest skånsomme.

I DI Byggeri Tagmalerforening ydes der Byg Garanti på en tagrenovering. 

Relateret indhold