Støv på byggepladsen
Er der støv på jeres byggepladser? Så læs mere her om støv og hvad I kan gøre ved det. Det meste byggeplads støv indeholder kvarts- og træstøv, som er kræftfremkaldende.
Hvor kommer støvet fra?
Støv kommer fx fra sand, grus, mørtel, sten, cement, beton og træ men udvikles også ved håndtering af emballerede tørprodukter; tørmørtel, fliseklæb, spartelmasse og lignende.
Som tømrer skal man være opmærksom på, at støv forekommer, når I bearbejder byggematerialer og -elementer, specielt med hurtigtgående værktøj.
Hvad er det farlige i støv?
Det er især de helt små støvkorn og fibre, som respirabelt kvartsstøv, asbest, træstøv mm der er skyld i de alvorligste skader. Støv kan nå ud i lungernes yderste forgreninger, hvor de hen over en årrække kan udvikle alvorlige sygdomme, fx KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom), stenlunger og kræft. Visse andre støvarter kan fremkalde overfølsomhedsreaktioner i luftvejene, oftest astma og høfeber. Støv kan også irritere huden, som udtørrer og bliver rød og medfører eksem.
Arbejdstilsynets råd er:
- Vælge de mindst støvende metoder
- Sæt sug på maskinerne
- Isoler støvende arbejde
Og når I er færdige med arbejdet:
- Støvsug (Klasse H) eller vask overflader
- Luft ud eller brug luftrenser
Få vejledning:
Husk at BFA Bygge og Anlæg lige nu har en landsdækkende gratis konsulenttjeneste, der kan hjælpe jer – også med forebyggelse af støv.
Eller tag fat I Byggeriets Arbejdsmiljøbus: www.bam-bus.dk
Læs mere
Læs mere her om hvordan I kan forebygge støv her: Støv på byggepladsen - bfa-ba.dk
Besøg også asbest-huset. dk og renover-sikkert.dk