De nye affaldskrav er trådt i kraft: Hvad betyder det for dig?
Den 1. januar 2025 trådte en række nye regler for affaldssortering i kraft, der har stor betydning for håndværksvirksomheder, især dem der beskæftiger sig med bygge- og nedrivningsprojekter.
Der er trådt en række nye regler for affaldssortering i kraft pr. 1. januar 2025. Ændringerne indebærer blandt andet, at byggeaffald på byggepladser skal sorteres bedre. Derudover er det muligt at søge om kompensation for omkostninger til emballageaffald.
Grænsen går ved 1 ton affald
De nye regler kræver, at man skal affaldssortere i højere grad på byggepladsen på alle projekter, som producerer mere end et ton affald. Derfor anbefaler vi, at enhver byggeplads, som producerer mere end et ton affald, nu bør have en klar plan for, hvordan affaldet sorteres og håndteres korrekt, inden man går i gang.
For alt byggeaffald på byggepladsen skal sorteres mere omhyggeligt. Materialer som eksempelvis gips, fibergips, Rockwool, glasuld og andre byggeaffaldstyper skal adskilles og sorteres direkte på byggepladsen i lukkede containere.
Ingen sammenblanding med flydende materialer er tilladt. Dette betyder, at håndværkere og entreprenører nu har et større ansvar for at sikre, at affaldet sorteres korrekt, inden det afhentes fra pladsen. Hvis I selv køre til genbrugspladsen med affaldet, er I ansvarlige for at sortere det der. Af hensyn til det nye affaldstilsyn anbefales det at sikre kvittering for aflevering af farligt affald, da tilsynet vil efterspørge dokumentation.
Her skal man være opmærksom på, at det kan medføre øgede omkostninger og tidsforbrug, da affaldet skal sorteres på stedet og ikke må transporteres blandet.
Kompensation for emballageaffald
En positiv nyhed er muligheden for at søge om kompensation for omkostninger forbundet med håndtering af emballageaffald. Fra 1. oktober 2025 kan virksomheder søge om kompensation for udgifterne til indsamling og håndtering af emballageaffald. Denne kompensation kan hjælpe virksomhederne med at dække de ekstra omkostninger, som de nye regler medfører.
Krav om autorisation for større nedrivningsprojekter
En væsentlig ændring er også, at selektiv nedrivning bliver obligatorisk for projekter, der involverer nedrivning af over 250 kvadratmeter etagemeter. Dette skal udføres af autoriserede firmaer, der er godkendt af Miljøstyrelsen. Derudover skal der laves en omfattende ressourcekortlægning af bygningen for at identificere, hvad der kan genbruges. Dette kræver en miljø- og ressourcekoordinator på bygherres side, der kan sikre, at materialerne behandles korrekt og genbruges i videst muligt omfang. Kravene træder i kraft den 1. juli 2025.
Miljøstyrelsen og affaldstilsyn
Med de nye regler overgår affaldstilsynet til Miljøstyrelsen, som vil være ansvarlig for tilsyn med, om reglerne overholdes. I praksis vil Miljøstyrelsen dog i en lang række tilfælde, herunder byggepladser, sende kommunen ud for at gennemføre tilsynet og så melde tilbage til Miljøstyrelsen bagefter. Dette tilsyn bliver brugerfinansieret, og Miljøstyrelsen vil også vurdere, hvornår noget ikke længere betragtes som affald, hvilket kan have betydning for, hvordan materialer håndteres og genbruges.
Konkurrenceudsættelse af forbrænding og end of waste
1. januar 2025 blev anvisningsretten på forbrændingsegnet affald ophævet. Derefter kan virksomheder frit vælge, hvilket anlæg deres affald skal køres til. Kommunerne skal også byde deres affald ud til forbrænding. Samlet set vil konkurrenceudsættelsen formentlig medføre stigende priser på forbrænding. Etableringen af CO2-fangst vil også hæve prisen yderligere, og tilsvarende vil krav om forsortering af affald til forbrænding vil blive strengere.
Beslutninger om biprodukter og hvornår noget ikke længere betragtes som affald (end of waste) overgik fra kommunerne til Miljøstyrelsen fra 1. januar 2025. Dette betyder, at Miljøstyrelsen vil afgøre, hvornår jord er affald, og om knust beton kan regnes som et produkt. Dette skaber større ensartethed i afgørelserne og sikrer, at materialer håndteres korrekt og kan genbruges i videst muligt omfang.
De nye regler for affaldshåndtering stiller større krav til håndværksvirksomheder, men de åbner også op for nye muligheder for kompensation og bedre håndtering af affald. Det er vigtigt, at virksomhederne sætter sig ind i de nye ændringer og sikrer, at de har de nødvendige procedurer på plads for at overholde de nye krav.