26.05.25 Træsektionen Nyheder

OK25 er landet – Hvad betyder det for dig som tømrer?

OK-forhandlingerne for 2025 er faldet på plads, og der er flere resultater, som påvirker tømrerbranchen.

De nye overenskomster er vedtaget. De fleste nye overenskomster vil være trådt i kraft fra den 1. marts 2025, men på nogle områder kan der være aftalt en anden ikrafttrædelsesdato. F.eks. er det på industriens overenskomster aftalt, at regulering af mindsteløn, tillæg mv. først skal ske fra 1. maj 2025.

OK25 - FAQ'er om de nye overenskomster - Dansk Industri

Under OK25-forhandlingerne har Træsektionen sammen med andre arbejdet for at forbedre vilkårene for tømrere.

Hvordan foregår forhandlingerne?

Forhandlingerne indledes med branchevise drøftelser på de enkelte overenskomster, og resultatet af disse drøftelser, bringes videre til hovedforhandlingsudvalget og indgår i det endelige forlig.

Træsektionen har været en aktiv deltager i de indledende forhandlinger.

Henrik Olsen, som er Fagleder for tømrerområdet i Personalejura Byggeri, siger: "Vi har et rigtig godt samarbejde mellem Træsektionen, den juridiske afdeling og forbundet. Det bidrager til, at vi kan prioritere de ting, der er vigtige."

Jeg synes, at samarbejdet mellem Træsektionen og DI er gået godt under hele forløbet. Lige fra den første forberedelse til det sidste punktum blev sat. Martin Skou Heidemann, formand for Træsektionen

Bliv klogere på OK25 her.

Alt dette arbejde kulminerer med forhandlinger af en samlet pakke, der sendes videre til hovedoverenskomsten.

OK25: Vigtige ændringer for tømrere

I OK25 er der særligt to resultater, som er vigtige for tømrerne at kende. Det ene vedrører akkordaftaler, og den anden omhandler værktøjskassen til lærlinge.

Ved akkordaftaler er det nu blevet et gyldighedskrav, at de skal være skriftlige. En underskrevet aftale er nu nødvendig for, at akkorderne kan gælde. Dette sikrer klarhed og gensidig forståelse mellem parterne.

Den anden ændring handler om reglerne for levering af værktøj til lærlinge. Virksomhederne skal levere værktøjet til lærlinge i prøvetiden, og værktøjet skal blive i virksomheden, hvis lærlingen stopper i prøvetiden – uanset om lærlingen selv vælger at stoppe eller bliver fyret.

Fokus på lærlingeløn og balance

Med OK25 er det tydeligt, at Træsektionen arbejder for at forbedre vilkårene for tømrere gennem målrettet forhandling, og i et stærkt samarbejde med Dansk Industri.

Martin Skou Heidemann, formand for Træsektionen, sidder med i overenskomstforhandlingerne om tømrernes overenskomst, og deltager i forhandlingerne på vegne af DI Byggeri og Træsektionen. Han arbejder derfor helt tæt på forhandlingerne, og var deltagende ved udformningen af gennembrudsforliget på Industriens område.

Her fremhæves den lønstigning, som lærlinge fik i OK25. Træsektionens medlemmer har en betydelig andel lærlinge, og en stigning i lærlingelønnen vil have konsekvenser for de mange lærepladser, som er så vigtige for uddannelsen af kvalificeret arbejdskraft. Det er derfor noget, man er meget opmærksom på til fremtidige forhandlinger.

Martin Skou Heidemann siger: ”Selvom jeg forstår overenskomstresultatet, skal vi fremadrettet arbejde for at opretholde et solidt fundament for lærepladserne. Vi oplever, at det for mange virksomheder vil være en udfordring, når lærlingelønningerne stiger. Her frygter vi, at gode, solide virksomheder ikke kan tage lærlinge ind, fordi de simpelthen ikke har råd til det. Her skal vi være opmærksomme på, at vi ikke udhuler grundlaget for lærepladserne, så vi fortsat kan tilbyde muligheden til de unge.”

Jeg vil fortsat arbejde aktivt for, at vi finder en god balance, hvor vi både sikrer attraktive vilkår for lærlingene og opretholder et solidt fundament for vores virksomheder. Martin Skou Heidemann, formand for Træsektionen.

Relateret indhold