27.04.22 DI Vand Nyheder

DI Vands medlemsdag med spot på Ukraine

Ukrainekrisen blev drøftet på livet løs til DI Vands medlemsarrangement hos Grundfos Holding A/S i Bjerringbro.

Formand for DI Vand, Mads Sckerl fra Kamstrup A/S og Peter Trillingsgaard, Group Vice President, Grundfos Holding A/S bød DI Vands medlemmer velkommen til en eftermiddag med spot på Rusland og Ukrainekrisen.

 

Historisk og geopolitisk perspektiv

Jakob Tolstrup, ruslandsekspert og lektor fra Aarhus Universitet, gav DI Vands medlemmer et crash course i Ruslands historiske og politiske udvikling. Emner som demokratisering, ytringsfrihed, velstand og autoritære styreformer blev berørt. Flere teser, bakket op af grundige analyser, blev diskuteret. Særligt hvordan Putins propaganda flow har kørt kontinuerligt i mere end et årti kom bag på flere. Jakobs oplæg skabte ikke videre optimisme, da han argumenterede for, at krigen højest sandsynlig vil trække ud.

 

Økonomiske konsekvenser og sanktioner

En smule mere optimisme kom dog fra Niels Rønholt, Cheføkonom i Jyske Bank, der redegjorde for den makroøkonomiske udvikling og de økonomiske følger her og nu særligt ift. produktion og eksport. Niels' overordnede budskab var, at finansmarkedet på lang sigt ikke vil mærkes bemærkelsesværdigt, da dansk eksport til Rusland er forholdsvis lille. Dem det har konsekvenser for, er de virksomheder der har produktion og høj andel af eksport til enten Ukraine eller Rusland. Niels' belæg for hans optimisme var, at selvom vi ser høje priser på eksempelvis energi, så er den ikke så høj, som man har set tidligere. Dertil nævnte han, at den danske konkurrenceevne stadig står stærkt, men at den stigende inflation og kommende lønforhandlinger kan påvirke dette på længere sigt.

 

Søren Rinder fra Dansk Industri gav efterfølgende medlemmerne et overblik over sanktionspakker og følgevirkninger. I forlængelse heraf blev virksomhedernes ansvar ifm. at screene potentielle kunder drøftet.

 

Virksomhedsperspektiv på krisen
Efter de tre oplægsholdere fortalte Peter Trillingsgaard sin version af ukrainekrisens forløb set fra et virksomhedsperspektiv. Her blev mange problematikker diskuteret.

 

Afslutningsvis inviterede DI Vands bestyrelsesmedlem Morten Riis fra Grundfos Holding A/S medlemmerne en tur ned i Grundfos’ showroom, samt rundt og se Grundfos' faciliteter.

 

Tak til alle der deltog. Hvis du har feedback til arrangementet eller ideer til et tema/arrangement, så tøv ikke med at skrive til mtma@di.dk.

Mathias Thuborg Madsen
Skrevet af:

Mathias Thuborg Madsen

Relateret indhold