06.05.22 DI Vand Nyheder

Vand til Power-to-X

Hvad er vandets rolle i Power-to-X, og hvilke potentialer og udfordringer ligger heri? Det spørgsmål blev der stillet skarpt på, da spørgelystne medlemmer torsdag den 5. maj deltog i DI Vand Webinaret om  Power-to-X.

Webinaret "Vand til Power-to-X – en ny forretningsmulighed for vandsektoren" bød på oplæg fra førende forskere, myndigheder og praktikere, der kom 360 grader rundt om vandets udfordringer og de store vækstpotentialer, der for vandbranchen ligger i Power-to-X.

Power-to-X
Mads Pagh Nielsen, leder af Electro Fuel forskningsprogrammet ved Aalborg Universitet satte rammen for webinaret med en teknisk introduktion til Power-to-X teknologien. Ydermere argumenterede han for, at der er et stort vækstpotentiale, hvis vand tænkes ind på den rigtige måde særligt i forstadiet til Power-to-X produktionen. Afsluttende fremhævede Mads Pagh Nielsen, at vand ikke bare er essentielt for Power-to-X, men også i forhold til carbon-capture. En teknologi som Aalborg Universitet i øjeblikket samarbejder med bl.a. Aalborg Portland omkring.

Vandets rolle
Søren Lyng Ebbehøj, Chefkonsulent, ph.d. i Energistyrelsen introducerede den nationale ambition om at opbygge en national elektrolysekapacitet på 4-6 GW i 2030 på baggrund af Folketingets Power-to-X strategi fra marts. I forlængelse heraf gik Martin Rygaard og Angela (Wenjing) Zhang, Associate Professors ved DTU i dybden med de vandtekniske forhold, der gør sige gældende for implementeringen af strategien. Ambitionen vil ifølge styrelsen og DTU kræve omkring 4-7,3 millioner m3 vand per år, hvilket svarer til under 1 procent af det nationale vandforbrug eller ca. 100.000 danskeres husholdningsforbrug. Oplægsholderne gjorde dog opmærksom på, at vandforbruget i andre lande er under et langt større stress, og dertil at vandforbruget til Power-to-X i Danmark vil blive koncentreret i specifikke områder, hvor anlæggene etableres, og derfor lokalt kan skabe udfordringer. Derfor gik dialogen på det store potentiale i nye teknologier og alternativer til grundvand, særligt fordi der kræves ultra rent vand som input til Power-to-X processerne.

Et forsynings perspektiv
Netop de lokale udfordringer gjorde Henrik Blicher, projektchef hos DIN Forsyning de tilhørende klogere på. DIN Forsyning er aktuelt aftalt leverandør til to projekter i Esbjerg området. I uoverensstemmelse med beregningerne fra DTU og Energistyrelsen om et vandforbrug på omkring 1,8 millioner m3 vand om året til projekterne er efterspørgslen fra producenterne omkring dobbelt så stor. Den efterspurgte vandmængde hos DIN Forsyning Esbjerg svarer således til en vækst på omkring 50 procent af det nuværende totale udbud. En efterspørgsel som forsyningen dog forventer at kunne levere fra renset grundvand, forurenede kilder og ved at rense udløbsvand fra spildevandsanlæg. Dog kræver dette yderligere implentering af teknologi og udvikling af en symbiosetankegang. Det gælder særligt ifm. med overskudsvarme fra Power-to-X anlæggene.

Producenten
Afslutningsvist bidrog Lars Riis, Sales and Market Development Manager hos Siemens Energy med et producent perspektiv på vandets rolle og særligt på nødvendigheden af en høj vandkvalitet til Siemens’ Silyzer 300 elektrolyse anlæg, der aktuelt bl.a. opføres ved Kassø nær Aabenraa. Simens Energy er en global virksomhed og Lars Riis kunne således også berette om, at Siemens Energy i et globalt perspektiv ser vand som en begrænset ressource. I den forbindelse rakte Lars Riis en udstrakt hånd ud til den danske vandbranche efter samarbejder omkring nye teknologier, der kan løse disse udfordringer.

Præsentationerne fra webinaret kan findes på DI Vands hjemmesiden under ”kun for medlemmer”.

Hvis du har spørgsmål, kommentarer til webinaret eller har ønsker til det fremtidige arbejde med Power-to-X i DI Vand, kan du kontakte Christoffer Madsen på CHMA@di.dk.

Christoffer Andresen Madsen
Skrevet af:

Christoffer Andresen Madsen

Relateret indhold