VKH

Nopa Nordic A/S sætter baren for ny bæredygtig plastemballage

Da Nopa Nordic i 2021 besluttede sig for, at de fremover ville insistere på brugen af emballage lavet af 100% dansk hustandssorteret plastaffald, satte det gang i en større kædereaktion i plastindustrien. Resultatet blev en helt ny måde at producere emballage af genanvendt plast på, og et banebrydende produkt inden for cirkulær økonomi.

Genanvendelsen af hustandssorteret plast i Danmark har længe været en udfordring. I alt for mange tilfælde bliver plast i Danmark nemlig ikke genanvendt lokalt, men bliver i stedet enten brændt eller sendt videre ud i Europa, for at blive genanvendt andre steder. Dette ville Nopa Nordic gerne ændre på, fortæller Nikolaj Haulrik, Chief Innovation Officer hos Nopa Nordic A/S: ”Vores mål har været at skabe et lokalt loop i Danmark, og vise, at det kan lade sig gøre.”

Et samarbejde på tværs af industrien

Nopa Nordic spiller en vigtig rolle inden for plastindustrien som væsentlig forbruger af plastemballage. For at udvikle den nye bæredygtig plastemballage, indgik virksomheden derfor i et samarbejde med 3 andre aktører, der tilsammen repræsenterer hele den cirkulære kæde i genanvendelsen af plast: Damifo A/S, der står for indsamling af genanvendeligt husstandsaffald; Aage Vestergaard Larsen A/S, som står for oparbejdningen af genanvendeligt plast; og Schela Plast A/S, som blæsestøber plastflasker og -dunke.

”Som virksomhed har vi fokus på, hvordan vi kan skabe mere bæredygtige produkter til vores kunder. Samtidigt har det været vigtigt for os som virksomhed, at sikre vores leveringer ned igennem vores værdikæde, således at vi i fremtiden også har nok genanvendt plast til at lave flasker af. Vores rolle har derfor i høj grad været at søsætte projektet. Dernæst har vi været afgørende, fordi der fra projektets parter dermed aldrig har været tvivl om at der var økonomi i projektet, og om at markedet var klar til dansk plast – Vi har været med som kunde fra dag ét, og der har været kendskab til de mængder plast vi havde behov for”, fortæller Nikolaj Haulrik.

Udfordringer på vejen

Udviklingen af den nye plastemballage har dog ikke været uden udfordringer, og særligt spørgsmål vedrørende teknisk kvalitet og produktsikkerhed har fyldt meget:

”Når man vil opfinde sin egen plastkvalitet, er der mange vigtige parametre at tage højde for, f.eks. teknisk kvalitet. Kan vi lave plastik i en kvalitet, der kan laves flasker af? Kan plastikken rengøres til et niveau, hvor den er sikker at anvende? Hvilke regulatoriske krav er der til genanvendt plast?”

Men på trods af udfordringerne i processen, var det stadig vigtigt for Nopa Nordic, at der blev fundet en løsning. Brugen af miljømærker og bæredygtige produkter er nemlig en vigtig del af Nopa Nordics markedsberettigelse, og dette stiller naturligvis høje krav til typen af emballage der bliver brugt.

”Med det konkrete projekt har vi derudover valgt at sætte baren rigtigt højt, ved at udvikle det, vi tror på kan være den mest bæredygtige plast, set i et livscyklus perspektiv.”

 

Flaske lavet af dansk plastik

Et eksempel af det nye produkt

Foto: Nopa Nordic

Mangel på dansk hustandssorteret plastaffald

Modtagelsen af produktet, der i første gang blev sat på hylderne i Rema 1000, har ifølge Nikolaj Haulrik været ”overvældende”, men på trods af emballagens succes og gode modtagelse, er der dog stadig lidt vej endnu, før den nye plast kan blive bredt videre ud.

”Vi vil gerne kun bruge den danske plast til vores produkter, men hvis dette skal kunne lade sig gøre, så skal det husstandssorterede plastaffald, som vi kan råde over, blive højere. Andre aktører på markedet vil givetvis også være interesserede i at anvende denne type plast.”

Jonas Bech Nielsen
Skrevet af:

Jonas Bech Nielsen

Relateret indhold