12.12.18 VKH Nyheder

Forbud mod mikroplast i kosmetiske produkter

VKH’s medlemmer har allerede taget ansvar og bruger ikke perler af mikroplast og anden mikroplast i kosmetiske produkter. Derfor støtter VKH regeringens forslag om et midlertidigt forbud mod mikroplast i kosmetiske produkter, men vi ser altså helst et EU-forbud og ikke danske særregler

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) vil indføre et midlertidigt forbud mod mikroplast i kosmetiske produkter. Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet. Ministeren vil som led i regeringens plastikhandlingsplan indføre et nationalt forbud hurtigst muligt. - Det er fuldstændig unødvendigt at bruge mikroplast i kosmetik, og derfor skal der ikke sælges kosmetik i Danmark, som bidrager til at sende små plastikperler ud i naturen, og som i værste fald ender i maven på de små og store dyr, der lever i havet, siger Ellemann-Jensen i pressemeddelelsen.

- Vi er enige i, at mikroplast skal udfases, men det bør ske via EU, som i øjeblikket arbejder på at indføre et forbud mod mikroplast. Der ikke er en entydig definition af, hvad mikroplast er. Det er vigtigt, at det kommer på plads og gerne i EU, så definitionen er ens i alle lande, siger Helle Husum Sekretariatsleder i VKH. VKH påbegyndte udfasningen af mikroplast (partikler) tilbage i 2013, hvor flere medlemsvirksomheder i dag bruger alternativer til mikroplast i kosmetik såsom lavasten eller abrikoskerner.

Mikroplast navnlig i kosmetik og plejeprodukter har længe haft bevågenhed fra erhvervslivet og det politiske liv. Derfor opfordrede VKH, Det Økologiske Råd, Plastic Change, Plastindustrien og Coop Danmark for to år siden daværende Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til at få indført et EU-forbud mod at bruge mikroplast i kosmetik tilbage i 2016. 

 

  

VKH del af dansk alliance om EU-forbud mod mikroplast i kosmetik

Brancheforeningen VKH, Det Økologiske Råd, Plastic Change, Plastindustrien og Coop Danmark opfordrede i et åbent brev (16. nov. 2016) miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til at fortsætte sin kamp for at få indført et EU-forbud mod at bruge mikroplast i kosmetik. Se brevet her.

Alliancen opfordrer til, at der hurtigst muligt bliver gennemført den nødvendige EU-lovgivning, så kosmetik ikke fremadrettet er årsag til uhensigtsmæssig udledning af mikroplast. Der findes i dag brugbare alternativer til mikroplast i kosmetik såsom abrikoskerner, lavasten og olivenkerner.