VKH

VKH er gået foran i udfasningen af MI

VKH er gået foran i udfasningen af MI. Her producerer alle VKH medlemmer shampoo og andre plejeprodukter uden MI.

MI har i mange år været anset for et af de bedste og mest sikre konserveringsmidler at anvende. Før MI blev taget i anvendelse anvendtes andre konserveringsmidler. Disse konserveringsmidler viste sig at kunne være allergi og/ eller kræftfremkaldende, og MI blev derfor anset som et godt og sikkert alternativ. Der har de sidste par år været fokus på stigningen i allergiske reaktioner forårsaget af MI. Herunder har det vist sig, at stoffet også ved fordampning kan udløse allergigener, hvis man i forvejen har udviklet allergi.

MI er forbudt i visse plejeprodukter
MI er ikke længere tilladt at bruge som konservering i såkaldte leave on-produkter - hverken alene eller i kombination med et beslægtet stof af navnet methylchloroisothiazolinone (MCI).

Leave on-produkter bliver på huden i lang tid. Det er f. eks. Creme, solcreme og læbestift, men ikke shampoo og bodyshampoo, som skyldes af kroppen ved brug.
Forbuddet mod MI i leave on-produkter har været gældende siden februar 2017.

MI er tilladt i rinse off-produkter
Personlige plejeprodukter, som du vasker af igen, kan fortsat indeholde allergifremkaldende MI. Det gælder de såkaldte rinse off-produkter som for eksempel sæbe eller shampoo.

EU har dog i marts 2017 besluttet, at nedsætte den tilladte koncentration af stoffet i disse produkter fra 0,01 % (100 ppm) til 0,0015% (15 ppm) i rinse off. De nye grænseværdier gælder fra primo 2018.

Hvad er MI?

MI (eller MIT) står for methylisothiazolinon og er et konserveringsmiddel, der anvendes i en række forskellige typer produkt, hvor der er behov for at konservere. MI har i mange år været anvendt som et fuldt lovligt og meget velfungerende konserveringsmiddel i kosmetik, maling og husholdningsprodukter. Industrien har anvendt det i mange år, da MI har været opfattet som uproblematisk, og MI har erstattet tidligere anvendte mere problematiske stoffer. Nu viser forskning, at MI er allergifremkaldende.

Helle Husum
Skrevet af:

Helle Husum

Relateret indhold