VKH

VKH støtter og tager ansvar for et forbud mod brug af mikroplast

VKH har en stærk miljøprofil, som gør medlemmerne markedsledende inden for særligt miljømærkede produkter. Medlemmerne arbejder målrettet med at skåne miljøet bedst muligt i hele leverandørkæden, heriblandt at udfase brugen af mikroplast i deres produkter. På nuværende tidspunkt er det lykkedes VKH’s medlemmer helt at undgå mikroplast i deres produkter. VKH har aldrig anvendt mikroplast i vask- eller rengøringsprodukter.

Vi mener, at mikroplast er problematisk, fordi den bevidst tilsættes, selvom den er unødvendig og fordi der findes reelle alternativer til mikroplast. Disse alternativer anvender vi allerede i VKH, hvor mikroplast i skrubs er substitueret med eksempelvis abrikoskerner, olivensten eller andre naturlige ingredienser.

Mikroplast navnlig i kosmetik og plejeprodukter har længe haft bevågenhed fra erhvervslivet og det politiske liv. VKH, Det Økologiske Råd, Plastic Change, Plastindustrien og Coop Danmark opfordrede i et åbent brev (16. nov. 2016) daværende Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til at fortsætte sin kamp for at få indført et EU-forbud mod at bruge mikroplast i kosmetik. Se brevet her. Alliancen opfordrede til, at der hurtigst muligt bliver gennemført den nødvendige EU-lovgivning, så kosmetik ikke fremadrettet ville være årsag til uhensigtsmæssig udledning af mikroplast. Der findes i dag brugbare alternativer til mikroplast i kosmetik. VKH påbegyndte udfasningen af mikroplast (partikler), efter en større politisk bevågenhed tilbage i 2013.

Et forbud mod mikroplast i kosmetik og andre plejeprodukter er derfor et oplagt sted at påbegynde arbejdet med at reducere (mikro)plastforurening.

Helle Husum
Skrevet af:

Helle Husum

Relateret indhold