OPS Analyser

Samarbejde med private på rengøringsområdet kan frigøre millioner til patienterne

Det er typisk sygehusenes eget personale, der står for rengøringen på de danske sygehuse. Et øget samarbejde med private vil dog kunne frigøre op mod 275 mio. kr. til udredning og behandling af patienterne.

Der er 4,5 km2 somatisk sygehusareal i Danmark. Alle disse kvadratmeter kræver omhyggelig daglig rengøring af høj kvalitet for at sikre en sund og god arbejdsplads og pleje af patienter. Men kun ca. 42 pct. af arealet rengøres i dag i samarbejde med private virksomheder. Dermed er der et areal på 2,6 km2, hvor pris og kvalitet ikke udfordres af private.

Der er stor variation i regionernes samarbejde med private om rengøringsopgaver på hospitalernes arealer. I Region Syddanmark og Region Hovedstaden konkurrenceudsættes omtrent halvdelen af arealerne. I den anden ende af skalaen ligger Region Nordjylland, hvor ingen af hospitalerne har konkurrenceudsat rengøringen. I Region Midtjylland er omkring 45 procent konkurrenceudsat, og i Region Sjælland er andelen ca. 18 procent.

Derved er der fortsat store arealer fordelt over regionerne, hvor der er mulighed for at samarbejde med private aktører og specialister inde for området for at sikre den høje kvalitet til en fordelagtig pris.

Gevinster for 274 mio. kr. kan findes ved offentlig-privat samarbejde

I december 2020 undersøgte Region Midtjylland de økonomiske konsekvenser ved at hjemtage rengøring og service af et areal på omtrent 126.000 m2 hos Aarhus Universitetshospital, som hidtil var blevet varetaget af en privat aktør. Der blev estimeret årlige merudgifter på 13,4 mio. kr. ift. at lade private stå for opgaven. Det svarer til merudgifter på omkring 105 kr. pr. m2.1

Såfremt lignende merudgifter pr. kvadratmeter antages som dækkende skøn for de resterende sygehuse i Danmark, vil der samlet være mulige gevinster for op mod 275 mio. kr. at indhente hos de fem regioner2. Midler, der kunne benyttes andetsteds til gavn for patienterne.

De potentielle besparelser er størst hos Region Hovedstaden og Region Midtjylland med hhv. 91 mio. kr. og 59 mio. kr., hvilket bl.a. skyldes de større hospitalsarealer.3

Metode

Analysen tager udgangspunkt i sundhedsministerens svar på SUU-spørgsmål 873 og 874 (2020-21). Her gives en oversigt, som viser størrelsen af de enkelte sygehuse i Danmark målt i m2 samt en opgørelse over konkurrenceudsatte ikke-patientnære serviceydelser på de enkelte sygehusmatrikler.

Databehandling
I bilag oplyst i svaret på spørgsmål 873, er arealet på regionernes somatiske sygehuse angivet. Det kan sammenholdes med oplysningerne om konkurrenceudsættelse af rengøringsopgaverne fra svar på spørgsmål 874.

Hvis der er angivet et ”Ja” eller ”Delvist” til, hvorvidt det pågældende sygehus har konkurrenceudsat rengøring, udtages sygehuset fra potentialeberegningen, da det ikke kan vurderes i hvor stort omfang, rengøringen er konkurrenceudsat. I de tilfælde, hvor der er angivet et ”Nej” antages hele sygehusets areal for at være potentiale for konkurrenceudsættelse af rengøringsområdet.

Det samlede ikke-konkurrenceudsatte areal ganges med vores case-ksempel, som angiver en merudgift på 105 kr. pr. m2, hvis sygehusene selv står for rengøringen. Hermed udgør potentialet i hver region arealet, hvor der ikke er markeret en konkurrenceudsættelse på rengøringsområdet ganget med den estimeret merudgift pr. m2.

Som tidligere nævnt er der antaget lignende merudgifter for rengøring for alle regionerne. Og hvorvidt denne antagelse er realistisk eller ej, kan selvfølgelig diskuteres. DI vurderer dog ikke, at der skulle være særlige kendetegn for udgifter til rengøring hos Region Nordjylland versus udgifter til rengøring i Region Hovedstaden. 

Region Midtjyllands arealopgørelse
Det fremgår af Danske Regioners opgørelse af regionernes sygehusareal, at der i løbet af 2021 vil ske fraflytninger og ibrugtagning af nye arealer. Regionshospitalet Gødstrup vil ibrugtages i løbet af 2021, hvilket betyder fraflytning af Regionshospitalet Herning og Regionshospitalet Holstebro, hvilket vil medføre et samlet lavere areal. I analysen benyttes arealerne for Regionshospitalet Herning og Regionshospitalet Holstebro.

Herudover er Regionshospitalet Lemvig under ombygning/renovering, hvorfor arealet vil justeres i løbet af 2021. I analysen er det oplyste areal benyttet.

Case med merudgift
Case-eksemplet, som ligger til grund for de anvendte årlige merudgifter, stammer fra Region Midtjyllands egne beregninger af konsekvenserne ved en hjemtagning af rengøring og service.5 Heri estimeres en merudgift på 13,4 mio. kr. ved hjemtagning af det hidtil udliciterede areal til egen drift.

Noter

  1. Læs Region Midtjyllands notat bag beregningerne her.
  2. Denne antagelse kan muligvis være urealistisk. Modsat vurderer DI ikke, at der er særlige hensyn for rengøringen af hospitaler i eksempelvis Region Sjælland versus Region Syddanmark.
  3. Derudover er det for nogle regioner ikke muligt af adskille p-plads/huse fra sygehusets areal, hvilket bl.a. er tilfældet i Region Hovedstaden.
  4. Spørgsmål, svar og tilhørende bilag findes henholdsvis her og her.
  5. Notat kan læses her.
Peter Thingholm Kristoffersen
Signe Tellier Christensen
Skrevet af:

Peter Thingholm Kristoffersen Signe Tellier Christensen

Relateret indhold