uden unødige omkostninger
De offentlige indkøb i Danmark skal styrkes og bidrage til reduktion af miljø- og klimabelastningen. Hvert år køber den offentlige sektor ind for ca. 380 milliarder kroner, hvilket svarer til 12 millioner tons drivhusgasudledning. Denne indkøbsmuskel skal anvendes til at fremme grønne og bæredygtige initiativer, så klimaaftrykket reduceres.
Vi skal på tværs af den offentlige og private sektor spille hinanden gode. DI har udarbejdet et udspil, som inviterer til partnerskab og samarbejde om grønne offentlige indkøb. Vi skal hæve blikket fra anskaffelsespris til også at se på totalomkostninger og hele værdikæder. Og vi skal have som ambition, at 80 pct. af de offentlige indkøb i Danmark i 2025 skal være bæredygtige.
Derfor opfordrer DI aktørerne i den offentlige sektor om at indgå i et partnerskab og sammen finde veje til at styrke den offentlige sektors indkøb i en grønnere retning.
På denne side finder du DI’s politiske udspil og regeringens strategi for grønne offentlige indkøb. Du kan også få gode eksempler og inspiration fra vores cases og webinarer med KL, samt en praktisk guide til at sætte skub på de grønne indkøb.
Databaseret affaldssortering i kommunerne kan nedbringe antallet af tømninger med mindst 30 pct. Det viser et nyt forsøg i Vejle Kommune, hvor Sweco har testet, hvordan sensorer monteret i 150 af kommunens 900 affaldsspande kan fortælle kommunen, hvornår de skal tømmes.
Ny og innovativ betonløsning gør det både hurtigere, billigere og mere bæredygtigt at anlægge og renovere kantsten. Det gav Fredericia Kommune mulighed for en simpel og effektiv renovering af to veje med mindst mulig forstyrrelse af trafikken.
Klik her og se andre gode eksempler på grønne cases
Når DI og leverandørerne har sat sig en målsætning om, at 80 procent af offentlige indkøb skal være bæredygtige i 2025, så er det noget, der virkeligt er nødvendigt for Danmarks grønne omstilling. Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør