31.03.20 OPS Nyheder

Ny lov muliggør forudbetaling af leverandører i kommuner og regioner

Folketinget har tirsdag d. 31. marts 2020 vedtaget en ny lov, som giver kommuner og regioner hjemmel til at forudbetale leverandører og hjælpe virksomheder med likviditet. Denne mulighed har hidtil ikke eksisteret.

Landet over drøftet mange virksomheder med kunder i den offentlige sektor, hvordan deres kontrakter kan tilpasses i lyset af udbredelsen af COVID-19 og de tilknyttede foranstaltninger.

Virksomheder får i dialogen og samarbejdet med deres offentlige kunder nu mulighed for at aftale, at de får forudbetaling for varer eller ydelser, som de leverer senere på foråret.

Forudbetaling kan sikre virksomheder en nødvendig likviditet, og derfor er det et vigtigt instrument i mange kommuners lokale hjælpepakker til erhvervslivet. Nu håber vi, at man vil gøre brug af denne mulighed på tværs af Danmark for at give erhvervslivet en håndsrækning Jakob Scharff, branchedirektør, DI

Formelt giver den nye lovgivning mulighed for forudbetaling på op til 1 mio. kr. Forudbetaling er som udgangspunkt tilladt frem til 1. juli 2020.

Se den nye lovgivning her og den tilknyttede vejledning her.

Tidligere har det kun været tilladt for kommuner og regioner at betale virksomheder efter varer eller ydelser, er leveret.

De ændrede betalingsregler giver kommuner og regioner mulighed for at foretage forudbetaling, men ikke pligt hertil. Den konkrete anvendelse af forudbetaling skal derfor aftales i dialog mellem virksomhed og offentlig ordregiver.

Ændringen af betalingsregler for kommuner og regioner blev aftalt mellem Folketingets partier i hjælpepakken af 19. marts 2020. Se her.

Betalingsreglerne for staten er allerede ændret, og ændringerne for kommuner og regioner afspejler de statslige regler. Økonomistyrelsen under Finansministeriet skriver i sin vejledning om forudbetaling, at: ”Der opfordres til, at alle institutioner benytter sig af denne mulighed”. Se mere her.

Relateret indhold