19.01.21 OPS Nyheder

Debatindlæg: Regeringen skal stoppe sit ideologiske korstog mod private tilbud

Der er brug for en mangfoldighed af velfærdstilbud, og der er brug for flere velfærdstilbud, som private kan tilbyde, og som danskerne efterspørger, skriver Jakob Scharff.

Mette Frederiksens regering har indledt et korstog mod private virksomheder på velfærdsområdet, som virker til at bygge mere på ideologi end hensynet til at skabe mest mulig offentlig velfærd for skattekronerne. Mantraet er, at private ikke må tjene penge på børn eller udsatte borgere. Den vej vil ganske enkelt gå ud over danskernes velfærd.

Argumentet lyder, at det går ud over borgerne, hvis private skal have forrentet deres investering i eksempelvis en børnehave eller opholdssted.

Ifølge regeringen bør der alene være selvejende " virksomheder" og kommunale tilbud. I første omgang er det med finansloven 2021 slut med private daginstitutioner.

Og i de igangværende forhandlinger står private sociale tilbud for skud. Logikken genoptager en ellers heldigvis forsvundet idé om, at privat initiativ og foretagsomhed går ud over nogen. Men hvor fører denne logik os hen? Hvad med tandlæger, må de heller ikke tjene penge? Eller hvad med speciallægerne, de praktiserende læger, fysioterapeuterne, hjemmeplejen, handicaphjælperne, kiropraktorerne og ambulanceredderne? Alle faggrupper, der arbejder med syge eller udsatte - og tjener penge på det. Altså samtidig med at de løser helt essentielle samfundsopgaver for os alle. Logikken er totalt forfejlet. For private velfærdsvirksomheder er afkast af investeringerne sjældent den bærende drivkraft. De tjener generelt ikke store overskud, og afkast er aldrig målet i sig selv. De fleste er glade for et mindre overskud på bare 1 eller 3 pct. Men muligheden for et beskedent overskud er selvsagt en forudsætning for, at iværksættere vil sætte deres egne penge på spil for at udvikle livsværket. Og det er nødvendigt for at tiltrække investeringer til at modernisere, bygge nyt og investere i videreudvikling til gavn for dansk velfærd.

Der er brug for en mangfoldighed af velfærdstilbud, og der er brug for flere velfærdstilbud, som private kan tilbyde, og som danskerne efterspørger.

DI opfordrer regeringen til at hylde samarbejdet mellem det offentlige og det private. Sætte fokus på resultaterne. På kvaliteten. På at sikre danskerne den bedst mulige velfærd.

Der er brug for flere velfærdstilbud, som private kan tilbyde, og som danskerne efterspørger.

Indlægget er bragt i Børsen d. 18. januar 2021. Læs det her.

Relateret