12.01.21 OPS Nyheder

Grønne hensyn fylder for lidt i offentlige udbud

Skuffende få udbud fokuserer på bæredygtighed, viser ny analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Foto: Pexels

Hvert år offentliggør Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen en redegørelse om offentlig-privat samspil i Danmark. I år indgår et særkapitel om grønne offentlige udbud.

Styrelsen har med tekstalgoritmer kortlagt, hvorvidt offentlige ordregivere har inddraget klima- og miljøhensyn i deres udbud. 44 pct. af alle udbud indeholder ord, som indikerer, at udbuddet lægger vægt på bæredygtighed. Det er eksempelvis miljømærker eller levetids/totalomkostninger.

Det er skuffende og ærgerligt, at kommuner, regioner og andre offentlige ordregivere ikke har et større fokus på miljøhensyn og bæredygtighed, når de køber ind Jakob Scharff, Branchedirektør
Virksomheder står klar til at bidrage til den grønne omstilling, og de bæredygtige løsninger er allerede på hylderne. Desværre er efterspørgslen begrænset Jakob Scharff, Branchedirektør

I 2020 lancerede DI et politisk udspil om bæredygtige offentlige indkøb. Udspillet lancerer en række kriterier for bæredygtighed. Eksempelvis er et udbud bæredygtigt, hvis der er inddraget miljømærker, innovationsklausuler eller krav om genanvendelse.

- De grønne offentlige udbud skal op i tempo. Derfor foreslår vi fra DI, at vi sætter som ambition, at 80 pct. af de offentlige vareindkøb er grønne og bæredygtige i 2025. Det er realistisk og nødvendigt. Den offentlige indkøbsmuskel på 380 mia. kr. er en vigtig løftestang for den grønne omstillingen i hele Danmark, afslutter Jakob Scharff.

Laura Svaneklink
Skrevet af:

Laura Svaneklink

Relateret indhold