21.01.21 OPS Nyheder

Opråb fra daginstitutioner: Stop angrebet på familernes ret til selvbestemmelse

Vi er ikke drevet af profit, men vores selvbestemmelse, og ejerskab over vores institutioner er en vigtig drivkraft for os, som vi mener er under angreb med partiernes aftale, skriver lederne af tre private daginstitutioner.

Foto: Lillely Skovbørnehave og Vuggestue
 

Går du som pædagog, leder eller forælder og drømmer om at skabe dit eget unikke dagtilbud med ro og fordybelse, natur og bevægelse, et bæredygtigt børneliv? - Så er der dårligt nyt.

En ny aftale forbyder nye privatejede børnehaver, og eksisterende må ikke længere trække overskud ud, fordi Socialdemokratiet, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet vil gardere sig mod misbrug af offentlige midler, som man har set i Norge og Sverige.

Men herhjemme er det ikke smarte forretningsfolk fra store kapitalfonde, der laver børnehaver for at støvsuge dem for penge: Det er os - typisk kvinder med pædagogiske uddannelser og kærlighed til idealistisk pædagogik, naturlegepladser og entreprenørskab. Vi er ikke drevet af profit, men vores selvbestemmelse, og ejerskab over vores institutioner er en vigtig drivkraft for os, som, vi mener, er under angreb med partiernes aftale.

Frit valg stækkes

Vi er ikke i tvivl om, at resultatet bliver, at statens monopol bliver styrket, og forældrenes frie valg stækket. Godt nok kan vi stadig oprette selvejende institutioner, men uden en ejer og tovholder, der investerer liv, penge og hjerteblod i opbyggelsen af en institution, skal man være mere end heldig for at få finanser og kultur på plads.

Det vil gå ud over udkantsdanmark, hvor kommunerne har nedlagt småbørnehaver. Og vi får mindre mangfoldighed i pædagogikken, når folk som os, der er drevet af at skabe en ramme om børns og ansattes trivsel, vi selv ejer og styrer, må søge andre græsgange.

Der er en grund til, at antallet af børn i private tilbud blev tredoblet fra 2007 til 2015. Vores tilbud er gode, og forældrene vælger os til.

En ny undersøgelse fra Roskilde Universitet viser oven i købet, at vi HAR bedre normeringer end i de kommunale institutioner.

Kære lokale politikere, der snart går til kommunalvalg: Hvorfor skal dygtige private daginstitutionsledere straffes for at have investeret år og dag i at skabe trivsel for børn og ansatte, så vi ikke længere kan bestemme over egen løn og prioriteringer, hvis vi lever op til minimumsnormeringer og overenskomster?

Hvad vinder vi som samfund ved mistænkeliggørelse og ensretning af dagtilbud, som holder den pædagogiske og idealistiske fane højt i en tid, hvor eksperter er bekymret for pasningen i de kommunale tilbud?

Hvis der er noget, vi har brug for i det her samfund - så må det handle om at lære af dem, der kan skabe overskud, i stedet for at forbyde det.

Stop dette markante angreb på familiernes ret til selv at vælge en tryg pasning af ungerne, og lær i stedet af os private, når kvaliteten skal op i det offentlige. Vi står klar med viden og erfaring. Og er man bekymret for svindel med midlerne, så kan et effektivt uafhængigt tilsyn hurtigt og enkelt afsløre misbrug.

Indlægget er skrevet af Rikke Rosengren (Børneøen Bonsai i Gentofte), Julie Lykke Haugaard (Lillely i Millinge på Fyn) og Malene Krog (Landlykke i Jammerbugt Kommune). Det er bragt i Sjællandske Medier d. 20. januar 2021. Læs det her.

 

 

Skrevet af:

Rikke Rosengren, Julie Lykke Haugaard og Malene Krogh

Relateret