22.12.21 OPS Nyheder

Ny analyse fra DI slår fast: Pengene følger ikke barnet

En ny analyse fra DI kan dokumentere markante og uforklarlige forskelle i kommunernes tilskud til private daginstitutioner. Tallene vidner om en systematisk underbetaling af private børnehaver og vuggestuer, som underminerer forældrenes ret til selvbestemmelse, mener branchedirektør i DI, Jakob Scharff.

Foto: Getty Images

Hvis forældre vælger at få deres børn passet i et privat alternativ til de kommunale daginstitutioner, modtager den private børnehave eller vuggestue en række tilskud, som ifølge lovgivningen skal modsvare de typiske omkostninger pr. barn i et alderssvarende tilbud i kommunen. Reglerne skal på den måde sikre, at pengene følger barnet, når forældre gør brug af det frie valg af dagtilbud.

En ny analyse fra DI slår dog fast, at der er markante og uforklarlige forskelle i de faktiske tilskud til de private daginstitutioner, hvilket indikerer, at de ikke altid stemmer overens med kommunernes faktiske omkostninger. Ifølge branchedirektør i DI, Jakob Scharff, er der klare tegn på, at private dagtilbud bliver underbetalt.

- Tallene viser med al tydelighed, at tilskuddene langt fra altid fastsættes korrekt – og når de private underbetales, så har de ikke fair og lige mulighed for at etablere, udvikle og drive et alternativt til de kommunale dagpasningstilbud. Det rammer i sidste ende forældrene, fordi færre valgmuligheder gør det sværere for dem at finde det tilbud, der bedst understøtter deres børns trivsel og udvikling, siger han.

Markante og uforklarlige forskelle

Afhængigt af hvor man befinder sig i landet, kan det samlede tilskud pr. barn til private dagtilbuds bygnings-, administrations og driftsrelaterede omkostninger svinge med hele 7.152 kr. for vuggestuebørn og 3.864 kr. for børnehavebørn. Variationen i bygningstilskuddet spænder eksempelvis mellem alt fra 24 kr. til 1.591 kr. pr. vuggestuebarn.

- Man kan vist roligt sige, at alt tyder på, at vi som samfund har forladt princippet om at pengene følger barnet. Det kan simpelthen ikke passe med så store og så uforklarlige forskelle i tilskud. De her tal vidner en massiv og systematisk underbetaling af private børnehaver og vuggestuer flere steder, fastslår Jakob Scharff.

Analysen viser således også, at den markante variation ikke kan forklares af relevante forskelle i de enkelte kommuners vilkår. Det betyder eksempelvis, at der ikke kan spores en sammenhæng mellem det beregnede administrationstilskud og den enkelte kommunes administrationsudgifter.

Man kan vist roligt sige, at alt tyder på, at vi som samfund har forladt princippet om at pengene følger barnet Jakob Scharff, Branchedirektør

Forbud mod profit gør ondt værre

Jakob Scharff peger på, at problemerne med underbetaling og forskelsbehandling kun kan blive værre, hvis regeringens og støttepartiernes planer om forbud mod profit i private daginstitutioner bliver ført ud i livet.

- Oven i dén forskelsbehandling, vi nu har fået dokumentation for finder sted, kommer så et profitforbud, som giver ildsjæle endnu ringere forudsætninger for at udvikle de pasningstilbud, som forældrene selv vælger til. Det kan få voldsomme konsekvenser for de titusindvis af forældre, der hver dag er afhængige af og glade for, at der findes private alternativer på børnepasningsområdet, siger han.

Læs hele analysen her

Relateret indhold