08.03.21 OPS Nyheder

Årets grønne indkøber viser vejen for offentlige udbud

Et målrettet fokus på miljømærkede indkøb og en stor indsats for at inspirere andre virksomheder har gjort, at Lyreco netop er blevet kåret som årets grønne indkøber i regi af Netværk for Miljømærket Indkøb. De offentlige ordregivere bør lade sig inspirere af virksomhedernes grønne ambitioner, mener Jakob Scharff, branchedirektør i DI.

Den internationale leverandør af kontorartikler mv. til arbejdspladser, Lyreco, har gennem en årrække haft en klar målsætning om at bidrage aktivt til den grønne omstilling.

Fokus på bæredygtighed - både i køb og salg

Lyreco er derfor en del af Netværk for Miljømærket Indkøb, hvor en række private virksomheder samarbejder om at bidrage aktivt til at sikre bæredygtighed i forbrug og produktion. Lyreco har herigennem opnået en kraftig vækst i andelen af miljømærkede indkøb, mens man samtidig har formået at øge efterspørgslen på bl.a. grønne kontorartikler ude hos kunderne. Og dét er baggrunden for prisen om ”Årets medlem” i netværket.

- Ved at være en del af ’Netværk for Miljømærket indkøb’ har vi styrket vores fokus på grønne og bæredygtige indkøb, når vi køber eksempelvis rengøringsmidler, kantineservice og toiletpapir til os selv. Men vi er også gået skridtet videre ved at have et mål om, at 50 pct. af alle solgte produkter skal være grønne i 2023. Det er et ambitiøst mål, men det er nødvendigt, og derfor er vi rigtig glade for den anerkendelse, som ligger i kåringen som årets grønne indkøber, fortæller Gro Kardel, Quality and Sustainability Manager i Lyreco Scandinavia.

Grønne hensyn fylder for lidt i offentlige udbud

Indkøb med afsæt i miljømærker og EU’s grønne indkøbskriterier er også en af anbefalingerne i DI’s udspil 'Grønne offentlige indkøb uden unødige omkostninger’, som sætter en målsætning om, at 80 pct. af de offentlige indkøb i 2025 skal være bæredygtige. Tal fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viste dog for nyligt, at under halvdelen af de offentlige udbud i dag inddrager klima- og miljøhensyn.

Branchedirektør i DI, Jakob Scharff, håber på, at de offentlige ordregivere vil lade sig inspirere af virksomhedernes høje ambitioner og sætte større fokus på bæredygtighed, når de fastsætter udbudskriterierne.

Virksomhederne gør en stor indsats for at sikre en bæredygtig produktion, og de står klar til at levere de grønne løsninger. Men det kræver, at de offentlige indkøb også kommer op i gear og klart prioriterer bæredygtighed i udbudskriterierne – Og her er det oplagt, at man også lader sig inspirere af virksomhedernes erfaringer med at købe grønnere ind Jakob Scharff, Branchedirektør

Læs mere om kåringen af årets grønne indkøber og Netværk for Miljømærket Indkøb her.

Relateret