27.01.22 OPS Nyheder

De midtjyske budgetter: Øget konkurrenceudsættelse og grøn indkøbspolitik

Budgetaftalerne for 2022 i de midtjyske kommuner indikerer, at der i 2022 vil være et fokus på at udnytte potentialerne for effektivisering gennem øget brug af konkurrenceudsættelse. Desuden vil flere kommuner have særlig opmærksomhed på, at deres indkøb skal være grønne og klimavenlige.

Foto: Colourbox

De 98 kommuners budgetaftaler for 2022 blev indgået i sidste kvartal af 2021 og afspejler, hvad de enkelte kommuner vil fokusere på i indeværende budgetår.

DI’s gennemgang af aftaleteksterne viser, at kommunerne har et fokus på og prioriterer offentligt-privat samarbejde – både når det gælder udbud og indkøb. Kommunernes budgetaftaler indikerer to helt overordnede tendenser på landsplan: henholdsvis et fokus på grønne indkøb samt en interesse for friplejehjem.

Herunder følger en oversigt over udvalgte kommuners initiativer, der vedrører offentligt-privat samarbejde, i de midtjyske budgetaftaler:

 

Hedensted
Kommunens klimaindsats opprioriteres ved etablering af en grøn fond, udskiftning af vognparken samt ved at opprioritere klimavenligt indkøb. Sidstnævnte kommer til udtryk ved en øget bemanding i Indkøbsfællesskabet MIDT med to årsværk, 400.000 kr. årligt afsættes.

Forligsparterne i Hedensted Kommune vil desuden øge konkurrenceudsættelsen af kommunens opgaveløsning. Hvordan det skal gennemføres aftales nærmere i 1. kvartal af 2022. Kommunens økonomiudvalg vil løbende være i dialog med kommunens erhvervsliv om mulighed for at byde på opgaver – f.eks. i form af et udbudspanel.

Læs hele aftaleteksten her.

Horsens
Hos forligsparterne er der et ønske om bæredygtighed og god etik. Derfor udarbejdes et kommissorium for en indkøbspolitik, der – med afsæt i FN’s Verdensmål - nytænker kommunens indkøb med fokus på, hvordan de enkelte indkøb påvirker verden. Der afsættes 0,5 mio. kr.

Kommunen har ambition om at konkurrenceudsætte på niveau med landsgennemsnittet, hvorfor der skal være et øget fokus på konkurrenceudsættelse, hvor det giver mening ift. opgavens karakter samt økonomi og kvalitet.

Læs hele aftaleteksten her.

Norddjurs
I budgetaftalen afsætter kommunen 1,080 mio. kr. i 2022, 2,155 mio. kr. i 2023 og 1,080 mio. kr. i 2023 til etablering af el-ladestandere ved kommunale bygninger. Partierne er enige om, at mulighederne for at opstille el-ladestandere til el-biler følges tæt, herunder den nationale lovgivning på området. Dialog med de forskellige parter, herunder private opstillere fortsættes.

Læs hele aftaleteksten her.

Odder
Den grønne og bæredygtige omstilling prioriteres højt – en pulje på 2,5 mio. kr. årligt til grøn udvikling etableres. Desuden bidrager kommunen fra 2022 med 200.000 kr. mere pr. år til indkøbssamarbejdet i Fællesindkøb Midt, så arbejdet med grønne indkøb kan opprioriteres. De 200.000 kr. finansieres via en besparelse, som skal indhentes via øget brug af indkøbsaftaler.

Læs hele aftaleteksten her.

Silkeborg
Den 1. marts 2022 er der kontraktstart for vinderne af udbuddet af personlig pleje og praktisk hjælp, som har til formål at sikre borgerne et fri leverandørvalg.

Læs hele aftaleteksten her.

Skanderborg
Forligsparterne er enige om, at kommunens placering på Dansk Industris liste over kommunernes erhvervsvenlighed skal forbedres fra den aktuelle 19.-plads til en top-10-placering. Særligt parameteret ”Brug af private leverandører” skal forbedres. Forbedringsforslag diskuteres i 1. kvartal 2022, hvorefter konkrete tiltag igangsættes.

Byrådet har desuden investeret massivt i den grønne omstilling. Der er etableret en klimapulje på 4,2 mio. kr. i 2022 til målrettede grønne initiativer, der er indført el-bus, der er etableret et kommunalt klimateam, vedtaget en ny grøn indkøbspolitik, vedtaget en grøn byggepolitik for kommunale bygninger, investeret i skovrejsning, etableret cykelstier mv. Forligskredsen ønsker at sætte yderligere skub i den grønne omstilling med en række nye initiativer, der skal understøtte bæredygtighed og målsætningerne om CO2-reduktion.

Læs hele aftaleteksten her.

Syddjurs
Kommunens effektiviseringskrav på 0,5 procent af kommunes serviceudgifter skal blandt andet indfries gennem øget konkurrenceudsættelse.

Der afsættes 750.000 kr. til opfølgning af analyse af tiltrækning af private virksomheder. Forsat understøttelse af iværksætteri, klyngedannelser og fællesskaber mellem virksomheder. Iværksætterpuljen øges med 750.000 kr. i 2022 og 2023.

Læs hele aftaleteksten her.

Aarhus
Forligsparterne ønsker at gøre varelevering mere grønt og bæredygtigt. Dette gøres ved et koncept fra Göteborg, hvor bestemte varer fra bestemte leverandører samles på et centralt lager og herfra – baseret på et OPI-samarbejde (Offentlig-Privat Innovation) med en logistikleverandør - leveres samlet til en række kommunale arbejdspladser. Ansøgning om finansiering sendes til Klimafonden.

Kommunen vil fortsætte arbejdet med OPI-puljen. Aarhus Kommune har et stort potentiale som innovations-, test- og implementeringspartner for erhvervsvirksomheder, hvilket kan ske gennem flere og stærkere OPP og OPI samarbejder med den private sektor.

Læs hele aftaleteksten her.

 

Læs mere

Læs om budgetaftalerne på Sjælland her.

Læs om budgetaftalerne i Syddanmark her.

Læs om budgetaftalerne i Nordjylland her.

Læs om budgetaftalerne i Hovedstaden her.

Anker Søby Poulsen
Skrevet af:

Anker Søby Poulsen

Relateret indhold