Hovedstadskommunerne fokuserer på grønne indkøb og viser interesse for friplejehjem
I de kommunale budgetaftaler i Region Hovedstaden viser forligsparterne en interesse for henholdsvis grønne og bæredygtige indkøbsstrategier samt friplejehjem.
De 98 kommuners budgetaftaler for 2022 blev indgået i sidste kvartal af 2021 og afspejler, hvad de enkelte kommuner vil fokusere på i indeværende budgetår.
DI’s gennemgang af aftaleteksterne viser, at kommunerne har et fokus på og prioriterer offentligt-privat samarbejde – både når det gælder udbud og indkøb. Kommunernes budgetaftaler indikerer to helt overordnede tendenser på landsplan: henholdsvis et fokus på grønne indkøb samt en interesse for friplejehjem.
Herunder følger en oversigt over udvalgte kommuners initiativer, der vedrører offentligt-privat samarbejde, i hovedstadens budgetaftaler:
Allerød
Der skal etableres et nyt plejecenter til 35 mio. kr., som skal stå færdigt i 2026. Ejerformen skal afklares, det kan eventuelt blive et friplejehjem.
Forligsparterne har desuden afsat midler til grønne indkøb – en pulje til CO2-reducerende indsatser, klima og biodiversitet på 2 mio. kr. (50/50).
Læs hele aftaleteksten her.
Ballerup
Mulighederne for parkeringshus i Ballerup Bymidte undersøges, evt. i privat samarbejde. Det afsøges, om der er behov for et p-hus efter byggerierne i bymidten er færdige, og ikke bruges som byggeplads. Der afsættes 0,5 mio. kr. i 2022 og 6 mio. kr. i 2023.”
Læs hele aftaleteksten her.
Dragør
Mulighederne for etablering af en grøn pulje undersøges.
Aftalepartierne har også ønsket, at forvaltningen skal afsøge mulighederne for at indgå i et samarbejde med forskellige udbydere om at etablere ladestandere til elbiler eksempelvis ved Hollænderhallen.
Læs hele aftaleteksten her.
Fredensborg
Det skal afklares, om private investorer er interesserede i at etablere en privat daginstitution i Kokkedal.
Byrådet fortsætter samarbejde med lokale aktører i bestræbelserne på, at facilitere grundlaget for etableringen af et privat ridecenter i kommunen.
Der etableres en pulje på 0,6 mio. kr. årligt til yderligere investeringer i klimasikring samt en pulje til etablering af solcelleanlæg på kommunale bygninger.
Læs hele aftaleteksten her.
Frederiksberg
Forligsparterne genbekræfter aftalen fra budget 2020 om målsætningen for IKU (Indikatoren for Konkurrenceudsættelse), som blev fastsat til 35 procent i 2023.
Klimafonden tilføre yderligere 5 mio. kr. årligt i driftsmidler samt herudover i alt 10 mio. kr. til anlæg i perioden 2021-2022.
De i klimafonden 2020 afsatte midler til at opfylde ladegarantien fremrykkes. Det forudsættes, at standerne etableres i samarbejde med private parter.
Læs hele aftaleteksten her.
Furesø
Kommunen afsætter i 2022 og 2023 0,5 mio. kr. til at fremme innovative løsninger inden for velfærdsteknologi og grøn omstilling.
Hvis der opnås en tilfredsstillende business-case for investeringer i energirenovering og lokal energiproduktion, eksempelvis solceller i kommunens bygningsmasse, skal sådan en investering finansieres enten via et OPP (Offentligt-Privat Partnerskab) samarbejde, lånefinansiering eller brug af opsparede midler.
Der afsættes 0,5 mio. kr. i 2022, så Furesø Kommune kan medvirke til etablering af et center til offentligt-privat samarbejde om innovation, velfærd og grøn omstilling.
Læs hele aftaleteksten her.
Hillerød
Kommunen vil skabe bedre efterspørgsel og stille krav, som virksomheder, der byder på vores opgaver, skal leve op til, og vi deltager i udbud gennem Forum for bæredygtige Indkøb/Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb. Hillerød Kommune vil desuden arbejde med mulighederne for at indføre højere standarder for bæredygtigt byggeri i deres udbud; eksempelvis DGNB (certificering af bæredygtigt byggeri) guld-standarder.
Interessen for at bygge friplejehjem er stor, og vil også komme til udtryk i Hillerød Kommune, hvor kommunen i givet fald skal kunne pege på byggegrunde til formålet.
Læs hele aftaleteksten her.
Hvidovre
Forligparterne er enige om at gennemføre en temaanalyse med fokus på udviklingen og de fremtidige perspektiver i hjemmeplejen.
Kommunen vil desuden gennemføre en temaanalyse med fokus på indkøb. Analysen skal have et særskilt fokus på understøttelse grønne og bæredygtige indkøb.
Læs hele aftaleteksten her.
Lyngby-Taarbæk
Kommunen arbejder videre med analysen vedrørende et nyt plejehjem, og skal have undersøgt alternativer til et kommunalt anlagt plejecenter – herunder mulighederne for etableringen af et friplejehjem.
Et LAR-projekt (Lokal Afledning af Regnvand) i Bondebyen skal detailprojekteres og i udbud. Restbudgettet udgør 6,438 mio. kr. med 2025 for forventet færdiggørelse.
Læs hele aftaleteksten her.
Rødovre
Rødovre Kommune igangsætter et arbejde med at afdække mulighederne for at optimere kommunens indkøb med afsæt i tre fokusområder; bæredygtigt indkøb, indkøb som en del af kerneforretningen, og professionalisering af indkøb.
Læs hele aftaleteksten her.