27.01.22 OPS Nyheder

Kommunerne i Syddanmark vil fokusere på grønne indkøb i 2022

I de kommunale budgetter i Syddanmark er der et klart klimafokus. Dette kommer til udtryk ved, at mange kommuner vil prioritere grønne indkøb eller anlægge grønne puljer.

De 98 kommuners budgetaftaler for 2022 blev indgået i sidste kvartal af 2021 og afspejler, hvad de enkelte kommune vil fokusere på i indeværende budgetår.

DI’s gennemgang af aftaleteksterne viser, at kommunerne har et fokus på og prioriterer offentligt-privat samarbejde – både når det gælder udbud og indkøb. Kommunernes budgetaftaler indikerer to helt overordnede tendenser på landsplan: henholdsvis et fokus på grønne indkøb samt en interesse for friplejehjem.

Herunder følger en oversigt over udvalgte kommuners initiativer, der vedrører offentligt-privat samarbejde, i de syddanske budgetaftaler:

 

Billund
Forligsparterne ønsker at understøtte udbredelsen af offentligt tilgængelige el-ladestandere til elbiler og dermed understøtte den grønne omstilling i Billund Kommune. Derfor igangsættes mulige samarbejder med private leverandører omkring opsætning af el-ladestandere ved offentlige bygninger og byrum

Læs hele aftaleteksten her.

Esbjerg
Forligspartierne har et ønske om endnu flere strategiske samarbejder med virksomhederne, bl.a. omkring en bedre udnyttelse af hinandens ressourcer. Desuden sætter forligspartierne fokus på også at kunne understøtte de små og mellemstore virksomheder, så de får forbedret deres muligheder for at agere klimarigtigt.

Læs hele aftaleteksten her.

Fredericia
Kommunen er enige om at afsætte en pulje på 1 mio. kr. årligt til at arbejde med Klimaplan DK2020 for at sikre den fortsatte grønne omstilling.

Læs hele aftaleteksten her.

Kerteminde
Forligspartierne har valgt at afsætte 1 mio. kr. om året de næste 4 år i en klimapulje. Puljen kan bruges til både klimasikring og aktiviteter, der kan fremme bæredygtighed, fx energioptimering i foreninger, investeringer i grønne indkøb, sikring i forhold til overfladevand, skovrejsning m.m.

Læs hele aftaleteksten her.

Nyborg
Nyborg Kommune arbejder videre med handlingsplanen for grønne indkøb 2021-2025 fra Fællesinkøb Fyn. Byrådet i Nyborg Kommune har i 2021 desuden besluttet at tilslutte sig Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb (POGI). Gennem Partnerskabet bruger medlemmerne deres indkøb til at trække i samme retning og drive markedet mod grønnere og mindre miljøbelastende produkter og løsninger.

Forligspartierne er enige om at afsætte 461.000 kr. i 2022 til ekstern rådgivning i forbindelse med projektering og udbud af renovering af bro ved Nyborg Vold.

Læs hele aftaleteksten her.

Svendborg
I Svendborg Kommune arbejdes der med en klimahandlingsplan, hvori også indkøb indgår som et vigtigt element i den grønne omstilling. Der er bl.a. igangsat indsatser på omstilling af fossile køretøjer til el i kommunens egen bilflåde, krav til el-køretøjer på kommunale kontrakter, ændret logistik med færre leveringer fra leverandørerne og generelt større grønt sortiment på indkøbsaftalerne. Der arbejdes dog fortsat på at komme dybere ned i de enkelte indkøbsområder og ikke mindst på at få udbredt grønne tiltag i flere og større dele af organisationen. Dette med sigte på en samlet grøn transformation i organisationen med fokus på indkøb, forbrug og adfærd.

I 2022 gennemføres der udbud af drift og vedligeholdelse af veje (undtaget asfalt), grønne områder, skoler og idrætsområder i Svendborg Kommune. Tildelingskriteriet for driftsopgaven vil blive baseret på det for Svendborg Kommune mest optimale forhold mellem pris og kvalitet. På baggrund af en forudgående politisk beslutning og prøveperiode forventes der i 2022 at blive eksekveret på udbud af affaldssortering i byrum gennem forudgående udbud af leverance og etablering af 18 sæt affaldsbeholdere med sortering af to affaldstyper, glas/metal og restaffald.

Læs hele aftaleteksten her.

Varde
5,5 mio. kr. afsættes i 2025 til at afdække behovet for plejeboliger i den sydvestlige del af kommunen. Forud for dette skal der tages højde for mulige overvejelser om etablering af et friplejehjem i kommunen.

Læs hele aftaleteksten her.

Vejen
Kommunens genanvendelige affald, der kommer fra husstandsindsamlingen og fra kommunens genbrugspladser, skal i udbud. Den nye kontrakt skal gælde fra 1. januar 2023.

Læs hele aftaleteksten her.

Vejle
Forligspartierne ønsker, at Vejle kommune fortsat i de kommende år skal være i front i den grønne omstilling, både i kommunens egen drift og gennem partnerskaber med erhvervsliv, uddannelser, brancher og civilsamfund. Forligspartierne afsætter 8 mio. kr. til Grøn Pulje til klimaindsatser, finansieret af restbeløb fra Reservepuljen i 2021.

Læs hele aftaleteksten her.

 

Læs mere

Læs om budgetaftalerne på Sjælland her.

Læs om budgetaftalerne i Nordjylland her.

Læs om budgetaftalerne i Midtjylland her.

Læs om budgetaftalerne i Hovedstaden her.

Anker Søby Poulsen
Skrevet af:

Anker Søby Poulsen

Relateret indhold